Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda stiahla tvrdenie, že novinárku zabili Palestínčania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett navyše v stredu na Twitteri zdieľal video palestínskeho bojovníka, ktorý podľa predsedu vlády uviedol, že zastrelil jedného príslušníka IDF.

Jeruzalem 12. mája (TASR) - Izraelské obranné sily (IDF) stiahli v stredu večer svoje tvrdenie, že palestínsko-americkú novinárku Šírín abú Aklaovú zabila zablúdená guľka vystrelená neznámym palestínskym militantom. TASR informáciu prevzala od panarabskej stanice al-Džazíra, ktorá tvrdí, že jej reportérku Aklaovú zámerne zabil izraelský vojak.

Náčelník generálneho štábu generálporučík Aviv Kochavi spresnil, že momentálne nie je jasné, kto v stredu vystrelil guľku, ktorá zabila Aklaovú v meste Džanín na okupovanom západnom brehu Jordánu (Predjordánsku).

"V tejto fáze nedokážeme určiť, koho streľba (to bola), a jej smrť ľutujeme," povedal izraelský generál Kochavi. Armáda židovského štátu k incidentu najprv uviedla, že počas operácie v utečeneckom tábore Džanín sa izraelskí vojaci stali terčom intenzívnej paľby zo strany Palestínčanov a streľbu opätovali. Armáda v tejto súvislosti zverejnila videozáznam, ktorý podľa nej ukazuje, ako ozbrojení Palestínčania strieľajú v uličke v tábore Džanín.
Na snímke novinári stoja okolo tela zabitej novinárky Šírín abú Aklaovej 11. mája 2022 v Džaníne
Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett navyše v stredu na Twitteri zdieľal video palestínskeho bojovníka, ktorý podľa predsedu vlády uviedol, že zastrelil jedného príslušníka IDF. Keďže však v stredu neutrpeli zranenia nijakí vojaci, toto tvrdenie podľa Bennetta naznačovalo, že muž zasiahol novinárku.

"Podľa údajov, ktoré v súčasnosti máme, existuje značná pravdepodobnosť, že za nešťastnú smrť novinárky sú zodpovední 'hlava-nehlava' strieľajúci ozbrojení Palestínčania," napísal Bennett na Twitteri.

Izraelská ľudskoprávna organizácia Be-celem však následne informovala, že jej predstavitelia v teréne zdokumentovali lokalitu, kde bolo vyhotovené spomínané video, ako aj miesto, kde Aklaová zahynula.
Na snímke rodinní príslušníci a priatelia zosnulej novinárky Šírín abú Aklaovej sledujú správy o jej smrti 11. mája 2022 v Jeruzaleme.
Foto: TASR/AP

"Palestínska paľba zachytená na videu, ktoré šíri izraelská armáda, nemôže byť tou streľbou, ktorá zabila novinárku Šírín abú Aklaovú," napísala organizácia na Twitteri. Be-celem zverejnila súradnice oboch lokalít, ktoré sú od seba vzdialené 300 metrov a oddelené budovami a stenami. Ako zdôraznila hovorkyňa tejto ľudskoprávnej organizácie, "nie je možné", že streľba zobrazená na predmetnom videu je tá, ktorá zabila Aklaovú.

Al-Džazíra tvrdí, že novinárku zasiahli izraelskí vojaci úmyselne. Vyzvala preto medzinárodné spoločenstvo, aby voči izraelským bezpečnostným zložkám vyvodilo zodpovednosť. Európska únia v stredu odsúdila zabitie Šírín abú Aklaovej a vyzvala na nezávislé vyšetrenie okolností jej smrti. Na transparentné vyšetrovanie prípadu vyzvali aj Organizácia Spojených národov a USA.