Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda v predjordánskom Dženíne zastrelila Palestínčana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Palestínska agentúra Wafa informovala, že muž prišiel o život počas zásahu izraelskej armády v tamojšom utečeneckom tábore.

Ramallláh 2. augusta (TASR) - Izraelská armáda v pondelok zastrelila jedného Palestínčana v severnej časti okupovaného západného brehu Jordánu, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra AFP.

Muž bol vyhlásený za mŕtveho po prevoze do vládnej nemocnice v predjordánskom meste Dženín po tom, čo bol "postrelený izraelskými okupačnými silami", uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Palestínska agentúra Wafa informovala, že muž prišiel o život počas zásahu izraelskej armády v tamojšom utečeneckom tábore.

Hovorca izraelskej pohraničnej polície spresnil, že "tajní agenti" riadení izraelskou spravodajskou službou Šin Bet vstúpili do tábora a "zatkli dvoch podozrivých z teroristických aktivít". Po ich príchode na nich "niekoľko teroristov" spustilo paľbu, ktorú agenti vzápätí opätovali.

Utečenecký tábor v Dženíne je ohniskom izraelských vojenských razií v reakcii na vlnu útokov v Izraeli, ku ktorým došlo v uplynulých mesiacoch, pripomína AFP.

Od konca marca prišlo o život už najmenej 55 Palestínčanov, väčšina na Západnom brehu. Medzi obeťami boli podozriví militantni, ale i civilisti vrátane palestínsko-americkej novinárky Širín abú Aklaovej, ktorá pokrývala izraelskú vojenskú raziu v Dženíne.

V tomto istom období prišlo o život aj 19 ľudí na území Izraela, pričom väčšinu týchto obetí tvorili izraelskí civilisti. Zahynuli najmä v dôsledku útokov zo strany Palestínčanov. O život prišli aj traja izraelskí Arabi.