Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Predjordánsku zatkli desiatky podozrivých z násilností

Izraelskí vojaci Foto: TASR/AP

Len za posledných 24 hodín izraelské bezpečnostné zložky na okupovanom území smrteľne zranili štyroch Palestínčanov.

Džanín 11. apríla (TASR) - Izraelské jednotky v pondelok pokračujú v posilnenom hliadkovaní v okolí mesta Džanín v Predjordánsku, kde zatkli ďalších 20 ľudí podozrivých v súvislosti s najnovšou vlnou násilností v oblasti.

Ako informovala agentúra AFP, od 22. marca sa v Izraeli odohrali štyri útoky, pri ktorých zahynulo 14 ľudí. Páchateľom jedného z nich – streľby v meste Bnej Brak v metropolitnej oblasti Tel Avivu – bol práve Palestínčan z Džanínu.

Za rovnaké obdobie bolo zabitých najmenej 14 Palestínčanov, vrátane páchateľov útokov spáchaných v Izraeli, dodala AFP.

Len za posledných 24 hodín izraelské bezpečnostné zložky na okupovanom území smrteľne zranili štyroch Palestínčanov.

Mestá Džanín a Betlehem, odkiaľ niektoré z týchto obetí pochádzali, vyhlásili na pondelok generálny štrajk.

Tisíce smútiacich zaplavili v pondelok ulice Džanínu, aby sa zúčastnili na pohreboch zabitých, pričom mnohí ľudia v smútočnom sprievode niesli palestínske vlajky alebo strelné zbrane, dodala AFP.

Abú Muáz, vojenský hovorca ozbrojených frakcií v utečeneckom tábore Džanín, už v nedeľu neskoro večer vyzval na "všeobecnú mobilizáciu našich (palestínskych) bojovníkov, aby čelili akémukoľvek vpádu sionistického nepriateľa".

AFP pripomenula slová izraelského premiéra Naftaliho Bennetta, ktorý varoval, že židovský štát je teraz "v ofenzíve".

Izraelskí vojaci sa pri svojich operáciách zamerali na príbuzných 28-ročného obyvateľa Džanínu, ktorý minulý štvrtok zabil troch a zranil 12 izraelských civilistov, keď spustil streľbu v bare v Tel Avive. Po rozsiahlej pátracej akcii ho príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek zastrelili.

Izraelskí vojaci sa v nedeľu dostali do prestrelky s účasťou bratov páchateľa spomínaného útoku.

Z tohto ozbrojeného incidentu pochádza aj najnovšia obeť na palestínskej strane. Ide o 17-ročného mladíka, ktorý počas jazdy na motorke spustil paľbu do izraelských vojakov. Tí ho v odvete postrelili. Mladík svojim zraneniam podľahol v noci na pondelok, uviedla tlačová agentúra WAFA.

Izrael sa obáva, že počas prebiehajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa začal začiatkom apríla, dôjde k ďalším útokom a eskalácii napätia. Izraelská armáda preto svoje aktivity v Predjordánsku rozšírila.