Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda vysiela posily na hranice s pásmom Gazy

Dym stúpa po izraelských raketových útokoch v Gaze 11. mája 2021. Foto: TASR/AP

Pri odvetných náletoch izraelských lietadiel zahynulo už najmenej 25 Palestínčanov vrátane deviatich detí.

Jeruzalem 11. mája (TASR) – Náčelník generálneho štábu izraelskej armády povolal v utorok posily na juh Izraela, ktorý je už druhý deň cieľom raketovým útokom palestínskych ozbrojených skupín z pásma Gázy. Vyplýva to z vyhlásenia izraelskej armády, o ktorom informovala agentúra AP.

Izraelský minister obrany Benny Ganc nariadil, okrem toho nariadil, aby bolo v záujme posilnenia obrany krajiny mobilizovaných 5000 záložníkov.

Izrael vykonal v Gaze už minimálne 130 útokov, ktoré podnikli bojové lietadlá a vrtuľníky, pričom usmrtil 15 „agentov Hamasu a Islamského džihádu". Zo strany Izraela šlo o odvetu za raketové ostreľovanie juhu Izraela palestínskymi ozbrojenými skupinami.

Ako pripomenula agentúra AFP, Hamas a ďalšie ozbrojené formácie z pásma Gazy spustili intenzívne ostreľovanie Izraela raketami po tom, ako v pondelok o 17.00 h SELČ uplynulo ultimátum, ktoré dalo hnutie Hamas izraelskej armáde na opustenie mešity al-Aksá - tretieho najposvätnejšieho miesta islamu.

Podľa izraelskej armády bolo odvtedy vypálených na Izrael viac ako 300 rakiet, pričom izraelský mobilný obranný systém Železná kupola zlikvidoval vyše 90 percent z nich. Zranenia utrpelo prinajmenšom šesť Izraelčanov.

Palestínske zdravotnícke úrady informovali, že pri odvetných náletoch izraelských lietadiel zahynulo už najmenej 25 Palestínčanov vrátane deviatich detí. Ďalších minimálne 125 osôb utrpelo zranenia, píše agentúra AFP.