Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda vyzvala civilistov v Gaze na evakuáciu

Izraelské tanky smerujú k hranici pásma Gazy v južnom Izraeli vo štvrtok 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Armáda vyzýva všetkých civilistov v Gaze, aby v záujme vlastnej bezpečnosti a ochrany opustili svoje domovy a evakuovali sa na juh," uviedli Izraelské obranné sily.

Jeruzalem 13. októbra (TASR) - Izraelská armáda oficiálne vyzvala v piatok civilných obyvateľov mesta Gaza, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy pred možnou pozemnou ofenzívou proti palestínskym militantom z radikálneho hnutia Hamas, informuje TASR podľa agentúr AP, DPA a AFP.

"Armáda vyzýva všetkých civilistov v Gaze, aby v záujme vlastnej bezpečnosti a ochrany opustili svoje domovy a evakuovali sa na juh," uviedli Izraelské obranné sily (IDF) v piatok ráno vo vyhlásení.

Nariadenie evakuácie obyvateľov severnej časti Gazy na juh bolo predtým doručené aj OSN a prichádza v čase izraelskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas, ktorí v sobotu 7. októbra spustili bezprecedentný útok na územie Izraela. Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín. Svetová organizácia následne prostredníctvom hovorcu generálneho tajomníka Antónia Guterresa požiadala o zrušenie tohto nariadenia z humanitárnych dôvodov.

"Organizácia Spojených národov dôrazne apeluje na to, aby akékoľvek nariadenie tohto typu - ak bude potvrdené - bolo zrušené v záujme vynúť sa tomu, aby sa súčasná tragédia pretvorila v katastrofálnu situáciu," upozornil hovorca Stéphane Dujarric.

Podľa Dujarrica je toto naradenie "nemožné" vykonať bez "zničujúcich humanitárnych dôsledkov".