Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zabránila usporiadať zhromaždenie v meste Huwwára

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mesto sa stalo dejiskom útoku radikálnych židovských osadníkov.

Huwwára 3. marca (TASR) - Izraelskí vojaci zabránili stovkám ľavicových aktivistov usporiadať v piatok solidárne zhromaždenie v palestínskom meste Huwwára na severe okupovaného Západného brehu Jordánu. Mesto sa stalo dejiskom útoku radikálnych židovských osadníkov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Zhruba 500 ľudí so znakmi solidarity a palestínskymi vlajkami vystúpilo z autobusov a v rozpore s rozkazmi armády zamierilo po diaľnici smerom na Huwwáru. Boli to väčšinou starší muži a ženy, Židia aj Arabi.

Aktivisti z ľudskoprávnych organizácií uviedli, že izraelskí vojaci a policajti zabránili demonštrantom vstúpiť do mesta. Podľa aktivistov na rozohnanie davu použili omračujúce granáty.

Podľa Sally Abedovej z organizácie Standing Together vojaci zrazili pri zatýkaní najmenej dvoch demonštrantov na zem a kopali do nich. Obaja boli neskôr prepustení. Izraelská armáda bezprostredne nereagovala na žiadosť médií o komentár.

Stovky radikálnych židovských osadníkov, niektorí vyzbrojení nožmi a zbraňami, zaútočili na mesto Huwwára, kde podpálili desiatky domov a podnikov. Išlo o reakciu na zastrelenie dvoch izraelských bratov v blízkosti mesta. Pri útoku davu na mesto prišiel o život jeden Palestínčan.