Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Izraelské sily zabili troch Palestínčanov, vrátane 15-ročného chlapca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotky izraelskej armády sa údajne dostali do prestrelky s Palestínčanmi počas pokusu o zatknutie podozrivých militantov v Džaníne.

Tel Aviv/Ramalláh 19. júna (TASR) - Troch Palestínčanov zastrelila izraelská armáda pri razii v utečeneckom tábore v meste Džanín v severnej časti okupovaného Západného brehu Jordánu. Obete sú vo veku 15, 21 a 29 rokov. Zranenia utrpelo najmenej 29 Palestínčanov a niekoľko izraelských vojakov. V pondelok o tom informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva a izraelské médiá. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Jednotky izraelskej armády sa údajne dostali do prestrelky s Palestínčanmi počas pokusu o zatknutie podozrivých militantov v Džaníne. Izraelská armáda tvrdí, že jej vozidlo počas výjazdu z mesta zasiahlo "výbušné zariadenie". Následne na podporu pozemných jednotiek spustili paľbu vrtuľníky izraelskej armády, píše sa v armádnom vyhlásení.

AFP pripomína, že Izrael zriedkavo využíva helikoptéry pri operáciách v tomto regióne. Podľa izraelských médií išlo o prvý útok helikoptérou od čias palestínskeho povstania spred viac ako 20 rokov. V reakcii na vlnu palestínskych násilností zo začiatku minulého roka Izrael takmer každý deň podniká razie na Západnom brehu Jordánu. Odvtedy sa prudko zvýšil počet palestínskych útokov na Izraelčanov.

Tento rok izraelská armáda zabila približne 120 Palestínčanov, pri útokoch palestínskych ozbrojencov zahynulo najmenej 20 Izraelčanov. Podľa izraelskej armády medzi mŕtvymi boli najmä palestínski militanti. AP však dodáva, že medzi obeťami boli aj mladí ľudia hádžuci kamene či náhodne prítomné osoby.