Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zbúrala obydlie Palestínčana podozrivého z útokov

Ilustračná fotka. Foto: TASRAP

Explózie v Jeruzaleme si vtedy vyžiadali dve obete a najmenej 18 zranených.

Jeruzalem 8. júna (TASR) - Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že zrovnala so zemou obydlie Palestínčana podozrivého z bombových útokov v Jeruzaleme, ku ktorým došlo vlani v novembri. Explózie v dvoch rozdielnych lokalitách si vtedy vyžiadali dve obete a najmenej 18 zranených. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Izraelské úrady zatkli Islama Farúcha vlani v decembri pre podozrenie z účasti na jeruzalemských bombových útokoch, ktoré sa odohrali v obrobí vyhroteného napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Armáda zverejnila aj video z priebehu demolácie, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok skoro ráno v meste Ramalláh v okupovanom Predjordánsku. Na záberoch je vidno vojakov, ktorí celé okolie stavby uzatvorili a následne uskutočnili niekoľko menších kontrolovaných explózií.

Na izraelských vojakov vykonávajúcich demoláciu zaútočil dav Palestínčanov kameňmi a zápalnými bombami a tí reagovali paľbou zo strelných zbraní. Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že jednu osobu museli hospitalizovať s ľahším strelným zranením.

Izrael tvrdí, že demolácie domov údajných, odsúdených či zabitých teroristov majú slúžiť ako odstrašujúci príklad pre ďalších potenciálnych útočníkov. Ľudskoprávne organizácie však tieto praktiky odsudzujú a tvrdia, že Izrael takto uplatňuje voči Palestínčanom nespravodlivý princíp kolektívneho trestu.

AP pripomína, že Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967 obsadil okrem iného aj Západný breh a východný Jeruzalem. Palestínčania si však na tieto územia nárokujú ako na súčasti ich budúceho štátu - s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom.