Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Izraeli predložia návrh zákona na rozpustenie parlamentu už v stredu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister sociálnych vecí Meir Kohen, člen liberálnej strany Ješ atid (Budúcnosť existuje), podľa agentúry AP spresnil, že vládna koalícia predloží návrh zákona na predbežné hlasovanie v stredu.

Jeruzalem 21. júna (TASR) - Odchádzajúca izraelská koaličná vláda tento týždeň urýchlene predloží návrh zákona o rozpustení parlamentu, čím sa židovský štát začne pripravovať na piate voľby za posledné tri roky. Vo vysielaní verejnoprávnej televízie KAN to v utorok uviedol minister sociálnych vecí Meir Kohen.

Kohen, člen liberálnej strany Ješ atid (Budúcnosť existuje), podľa agentúry AP spresnil, že vládna koalícia predloží návrh zákona na predbežné hlasovanie v stredu.

"Dúfame, že do týždňa tento proces ukončíme," povedal Kohen. "Zámerom je dokončiť ho čo najskôr a ísť do volieb," doplnil.

K tomuto vývoju došlo po tom, ako izraelský premiér Naftali Bennett v pondelok oznámil, že rok po nástupe do funkcie rozpustí svoju koalíciu ôsmich ideologicky rôznorodých strán, ktorá de facto vznikla len s jedným cieľom – zosadiť dlhoročného bývalého premiéra Benjamina Netanjahua.

Rozpad Bennettovej koalície je dôsledkom série odchodov poslancov z klubu jeho ultranacionalistickej strany Jamina (Vpravo), čím vláda prišla v parlamente o väčšinu.

Bennett ako hlavný podnet pre nové voľby uviedol, že koalícia začiatkom tohto mesiaca nedokázala predĺžiť platnosť zákona, ktorý poskytuje židovským osadníkom v Predjordánsku osobitný právny štatút.

Na archívnej snímke Izraelský premiér Naftali Bennett.
Foto: TASR/AP


Funkciu premiéra bude dočasne vykonávať Bennettov kľúčový spojenec, minister zahraničných vecí Jair Lapid. Predčasné voľby by sa mali konať v októbri a Lapid bude premiérom, kým sa na základe ich výsledkov nevytvorí nová vláda.

Podľa analytikov, ktorých citovala agentúra AFP, nové voľby zvyšujú možnosť, že sa k moci dostane dlhoročný premiér Benjamin Netanjahu, ktorý je teraz lídrom opozície.

Súčasná koalícia bola jednotná len v odmietaní štýlu, akým Netanjahu spravoval krajinu, konštatovala agentúra AP.

Netanjahu je v súčasnosti súdený za korupciu, pričom akékoľvek pochybenie popiera a vznesené obvinenia označuje za súčasť "honu na čarodejnice", ktorý ho mal svojho času dostať z premiérskej funkcie.

AP pripomenula, že izraelské zákony výslovne nestanovujú, že politik, ktorý je obvinený, sa nemôže stať predsedom vlády.

V čase, keď sa politici začínajú pripravovať na jesenné voľby, viacerí členovia koalície navrhli prijať – ešte pred rozpustením súčasného Knesetu – zákon, ktorý by parlamentnému poslancovi obvinenému z trestného činu znemožnil zastávať funkciu predsedu vlády.

Minister spravodlivosti Gideon Saar, predseda stredopravej strany Nová nádej-Jednota pre Izrael (Tikva chadaša), pre armádny rozhlas povedal, že jeho frakcia takýto zákon podporila a bude hlasovať za, ak bude predložený parlamentu.