Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelská národná knižnica prvýkrát zverejnila Kafkove texty online

Na archívnej snímke z 5. októbra 2014 zamestnanec Izraelskej národnej knižnice ukazuje zošiť s hebrejskými slovíčkami nemecky píšuceho spisovateľa židovského pôvodu Franza Kafku v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Medzi predmetmi sa nachádza napríklad zápisník z Kafkovho štúdia hebrejčiny, ako aj tri náčrty jeho diela Svadobné prípravy na vidieku.

Jeruzalem 26. mája (TASR) - Izraelská národná knižnica prvýkrát zverejnila na internete zbierku rukopisov, súkromných listov a kresieb pražského rodáka, nemecky píšuceho židovského spisovateľa Franza Kafku. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Zbierka je po "intenzívnom, roky trvajúcom procese" teraz online a je jednou z najväčších svojho druhu, uviedla knižnica.

Medzi predmetmi sa nachádza napríklad zápisník z Kafkovho štúdia hebrejčiny, ako aj tri náčrty jeho diela Svadobné prípravy na vidieku.

Dokumenty pochádzajú z pozostalosti po Kafkovom najlepšom priateľovi Maxovi Brodovi.

Spisovateľ Brod bol jedným z najznámejších podporovateľov nemeckojazyčnej literárnej scény v Prahe v prvej polovici 20. storočia. Kafka pred svojou smrťou v roku 1924 požiadal priateľa Broda, aby spálil všetky jeho nevydané diela; Brod ich však namiesto toho zverejnil, vďaka čomu svet spoznal Kafkove romány Proces či Zámok – a Kafkovi to prinieslo posmrtnú svetovú slávu.

Po Brodovej smrti v roku 1968 získala diela jeho bývalá sekretárka Esther Hoffeová, ktorá niektoré texty predala a ďalšie uložila do trezorov v izraelskom Tel Avive a vo Švajčiarsku.

Po smrti ich odkázala svojim dcéram, ktoré obe už zomreli.

Po rokoch trpkých sporov na súdoch v Nemecku, Švajčiarsku a Izraeli sa Brodova pozostalosť nakoniec dostala do knižnice v Jeruzaleme.