Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelská očkovacia komisia neodporučila podávať štvrtú dávku vakcíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ron Balicer, vedúci panelu expertov, ktorý radí ministerstvu zdravotníctva, uviedol, že takmer 42 percent Izraelčanov nie je dostatočne chránených pred najnovším koronavírusovým variantom omikron.

Jeruzalem 13. decembra (TASR) - Očkovacia komisia izraelského ministerstva zdravotníctva v noci na pondelok odporučila nepodávať štvrtú dávku vakcíny proti covidu bežnej populácii vrátane ľudí s oslabenou imunitou. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník Haarec.

Komisia zároveň neodporučila skrátenie doby medzi podaním druhej a tretej dávky vakcíny. Posilňovacia dávka sa v súčasnosti podáva päť mesiacov po podaní druhej dávky, pričom komisia predtým zvažovala skrátenie tohto obdobia o dva mesiace.

Vo vyhlásení ministerstva zdravotníctva sa uvádza, že komisia dosiahla konsenzus o uprednostnení očkovania tých, ktorí ešte nedostali odporúčané tri dávky vakcíny.

Generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Nachman Aš však poznamenal, že existuje "vysoká pravdepodobnosť", že bude odporučená štvrtá dávky vakcíny, "ale uvidíme, kedy".

Podľa ministerstva zdravotníctva je vyše 58 percent oprávnených Izraelčanov – starších ako päť rokov – plne zaočkovaných, čo znamená, že dostali tri dávky vakcíny alebo sú v období šiestich mesiacov po druhej dávke. Ďalších 9,3 percenta Izraelčanov je dvakrát očkovaných, ale ani po šiestich mesiacoch sa nedali preočkovať. Ďalších 32,4 percenta Izraelčanov je neočkovaných.

Ron Balicer, vedúci panelu expertov, ktorý radí ministerstvu zdravotníctva, uviedol, že takmer 42 percent Izraelčanov nie je dostatočne chránených pred najnovším koronavírusovým variantom omikron. Doteraz bolo v Izraeli diagnostikovaných 67 infekcií tohto variantu.