Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia pri Chrámovej hore smrteľne postrelila moslima

Izraelská polícia je rozmiestnená v blízkosti areálu mešity al-Aksá po výstreloch v Starom meste Jeruzalema počas moslimského posvätného mesiaca ramadán, soboty 1. apríla 2023. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo pred komplexom, v ktorom sa nachádza mešita al-Aksá - tretia najposvätnejšia svätyňa islamu.

Jeruzalem 1. apríla (TASR) - Izraelská polícia v sobotu skoro ráno v Jeruzaleme zastrelila muža, ktorý sa údajne pokúsil vytrhnúť zbraň policajtovi hliadkujúcemu pri vchode na posvätnú Chrámovú horu.

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej tento incident vyvolal obavy z ďalších násilností v čase zvýšeného napätia v tomto ohnisku napätia.

Obeťou incidentu sa stal 26-ročný muž z beduínskej arabskej dediny Húra na juhu Izraela.

Palestínski veriaci pri vchode do areálu v sobotu ráno sprostredkovali v rozhovore pre AP inú verziu udalosti: tvrdili, že polícia na muža vystrelila najmenej 10-krát po tom, ako sa im pokúsil zabrániť v obťažovaní ženy, ktorá bola na ceste do posvätného komplexu mešity al-Aksá.

K incidentu došlo pred komplexom, v ktorom sa nachádza mešita al-Aksá - tretia najposvätnejšia svätyňa islamu. Komplex, ktorý židia uctievajú ako Chrámovú horu, je zároveň aj najposvätnejším miestom judaizmu.

Posvätné miesta v jeruzalemskom Starom meste boli v minulosti opakovane ohniskom stretov. Keďže Izrael momentálne zažíva bezprecedentnú vlnu protivládnych demonštrácií, sprevádzaných i násilnosťami, polícia v celej krajine posilnila svoje hliadkovanie. V Jeruzaleme je prítomnosť polície ešte citeľnejšia vzhľadom na prebiehajúci posvätný mesiac moslimov - ramadán.

Na modlitby v mešite al-Aksá sa schádzajú desaťtisíce moslimských veriacich z Jeruzalema a Západného brehu. V piatok sa v mešite a priľahlom komplexe na poludňajších modlitbách zišlo viac ako 200.000 Palestínčanov, obrady mali napriek tomu pokojný priebeh.