Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia zadržala ďalších dvoch palestínskych väzňov na úteku

Na archívnej snímke väzenská stráž hliadkuje vo väznici Gilboa na severe Izraela 6. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Ako pripomína agentúra AP, izraelskí policajti predtým v piatok zadržali dvoch väzňov, čo znamená, že na úteku sú ešte dvaja Palestínčania.

Jeruzalem 11. septembra (TASR) - Izraelská polícia zadržala v sobotu nadránom ďalších dvoch zo šiestich palestínskych väzňov, ktorí v pondelok ušli z prísne stráženého väzenia Gilboa na severe Izraela. Informovali o tom izraelské médiá.

Ako pripomína agentúra AP, izraelskí policajti predtým v piatok zadržali dvoch väzňov, čo znamená, že na úteku sú ešte dvaja Palestínčania.

Medzi mužmi, ktorých ráno zadržali, je aj Zakarijá Zubajdí, známy ako vodca militantných Palestínčanov z mesta Džanín ležiaceho na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu. Je bývalým lídrom Brigád mučeníkov al-Aksá a známou osobnosťou medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Správa prišla niekoľko hodín po tom, čo izraelská polícia po piatich dňoch pátrania dolapila dvoch väzňov na úteku. Tých neskôr identifikovala ako členov hnutia Palestínsky islamský džihád, ktorí sú odsúdení na doživotie.

Krátko po zadržaní prvej dvojice palestínski militanti v pásme Gazy vystrelili raketu smerom na Izrael. Armáda židovského štátu zareagovala vlastným útokom, ktorý údajne zasiahol "guľometné hniezdo, sklad a vojenskú budovu Hamasu," priblížila agentúra DPA.

Útek tejto šestice mužov z prísne stráženého väzenia je v Izraeli považovaný za jeden z najzávažnejších v dejinách krajiny. Všetci väzni na úteku boli považovaní za veľmi nebezpečných a izraelské bezpečnostné zložky po nich spustili rozsiahle pátranie.

V snahe dolapiť ich zatkli izraelské jednotky v uplynulých dňoch viacero ich rodinných príslušníkov - jedna z týchto operácií sa konala v piatok na úsvite v dedinách v blízkosti mesta Džanín na severe Predjordánska.