Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelská polícia bila smútiacich na pohrebe zabitej novinárky

Príslušníci palestínskej čestnej stráže nesú rakvu s pozostatkami novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej v Ramalláhu vo štvrtok 12. mája 2022, ktorá v stredu počas ozbrojených potýčok v utečeneckom tábore Džanín utrpela smrteľné strelné zranenie hlavy. Foto: TASR/AP

Abú Aklaovú zastrelili za sporných okolností ešte v stredu, pričom z jej usmrtenia sa navzájom obviňujú Izrael a Palestínčania. Jej zabite vyvolalo rozsiahlu vlnu odsúdenia.

Jeruzalem/Gaza 14. mája (TASR) - Izraelská polícia bila smútiacich na pohrebe zastrelenej novinárky televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovej, ktorej zabitie na okupovanom Západnom brehu Jordánu vyvolalo vlnu hnevu, uviedla v piatok stanica BBC.

Rakva abú Aklaovej takmer spadla na zem, keď policajti - niektorí s obuškami - vtrhli do davu Palestínčanov, ktorí sa okolo nej zhromaždili.

Polícia uviedla, že tak konala po tom, čo na ňu Palestínčania hádzali kamene, píše BBC.

Abú Aklaovú zastrelili za sporných okolností ešte v stredu, pričom z jej usmrtenia sa navzájom obviňujú Izrael a Palestínčania. Jej zabite vyvolalo rozsiahlu vlnu odsúdenia.

Podľa BBC na videozázname vidieť potýčku medzi políciou a Palestínčanmi, ktorí sa v areáli nemocnice zhromaždili okolo novinárkinej rakvy. Polícia následne dav zatlačila späť, pričom niektorí policajti bili a kopali smútiacich. Izraelská polícia uviedla, že policajti "boli nútení použiť prostriedky na rozohnanie davu", uvádza spravodajská stanica.

Hovorca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa uviedol, že Guterres bol "hlboko znepokojený" konfrontáciou medzi izraelskými bezpečnostnými silami a Palestínčami, ako i správaním sa niektorých policajtov.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová taktiež označila snímky ukazujúce bitie smútiacich zo strany polície za znepokojivé. "Ľutujeme narušenie niečoho, čo by malo byť predovšetkým pokojnou procesiou," povedala.

Palestínska samospráva a televízia al-Džazíra tvrdia, že abú Aklaovú zabili izraelské bezpečnostné jednotky, pripomína BBC. Izrael však namieta, že doposiaľ nebolo možné presne určiť, čo sa stalo, a že novinárka mohla zomrieť aj v dôsledku palestínskej paľby.

Zo štvrtkovej predbežnej správy izraelskej armády vyplýva, že smrteľný výstrel mohol pochádzať z "mohutnej paľby palestínskych ozbrojencov" či možno z "niekoľkých guliek" vypálených vojakom "na teroristu, ktorý strieľal na jeho vozidlo".

Novinárke vyjadril úctu aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý ju označil za "martýrku slobodného sveta", čo "obetovala svoj život" na obranu palestínskej otázky, uvádza BBC.

Abbás zároveň vyhlásil, že Izrael je "plne zodpovedný za jej zabitie" a že prípad posunie na Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý vyšetruje podozrenia z vojnových zločinov. Izraelský premiér Naftali Bennett obvinil Abbása, že "hádže vinu na Izrael bez akéhokoľvek základu".