Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Náraz nákladného auta do vojakov bol novým typom útoku

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reční počas pravidelného zasadnutia vlády v Jeruzaleme v nedeľu 6. septembra 2015. Netanjahu odmietol dnes sobotňajšiu výzvu opozície na to, aby krajina prijala sýrskych utečencov. Informovala o tom agentúra DPA. Na prijatie utečencov zo Sýrie vyzval krajinu v sobotu vodca tamojšej opozičnej stredoľavej Strany práce Jicchak Herzog. Foto: TASR /AP

Medzi zadržanými sú aj rodinní príslušníci Palestínčana, ktorý v nedeľu kamiónom vrazil do skupiny izraelských vojakov. Štyria z nich zahynuli.

Jeruzalem 9. januára (TASR) - Víkendový smrtiaci útok nákladným autom vo východnom Jeruzaleme bol "novým typom útoku", povedal dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

"Útočia na nás osamelí vlci, ktorí sa v zlomku sekundy inšpirujú a hneď aj rozhodnú niečo podniknúť, v tomto prípade zaútočiť autom," povedal Netanjahu v nemocnici, kde navštívil vojakov zranených pri tomto útoku. Dodal, že Izrael robí opatrenia, aby bol v budúcnosti na podobné akcie pripravený. Informoval o tom izraelský rozhlas.

Útočník zabil štyroch mladých ľudí vo veku niečo vyše 20 rokov - tri ženy a jedného muža -, keď s nákladným autom narazil do skupiny vojakov vystupujúcich z autobusu. Očakáva sa, že všetky obete dnes pochovajú.

Páchateľ súčasne zranil 17 vojakov, z ktorých jeden je vo vážnom stave. Hospitalizovaných je ich naďalej spolu päť.

Jedným z konkrétnych opatrení, ako zabrániť podobným útokom, bude umiestnenie betónových zábran na autobusových zastávkach v Predjordánsku a v Jeruzaleme, povedal Netanjahu.

V Jeruzaleme začali budovať takéto ochranné zábrany už v decembri 2015 po útoku autom na ľudí na zastávke, pripomenuli noviny Times of Israel. Netanjahu tiež povedal, že pri podobných útokoch pomáhajú rýchle reakcie civilistov a vojakov, aby sa zabránilo ďalším škodám. Pochválil pritom viacerých vojakov a dôstojníka bezpečnostných síl za ich reakcie v nedeľu.

Bezpečnostný kabinet izraelskej vlády rozhodol v nedeľu večer o sérii trestnoprávnych opatrení vrátane možnosti administratívne zadržať sympatizantov Islamského štátu, napísali noviny Times of Israel. Rozhodol tiež, že nevydá rodine telo útočníka a že čo najrýchlejšie zbúra jeho domov.

Izraelská polícia zatkla deväť podozrivých v prípade útoku kamiónom



Izraelská polícia zadržala deväť podozrivých v súvislosti s víkendovým útokom kamiónom v Jeruzaleme. Oznámili to dnes izraelské bezpečnostné zložky.

Medzi zadržanými sú aj rodinní príslušníci Palestínčana, ktorý v nedeľu kamiónom vrazil do skupiny izraelských vojakov; štyria z nich zahynuli.

Vo východnom Jeruzaleme vrazilo nákladné auto do skupiny chodcov. Polícia tento čin označila za teroristický útok, 8.1.2017.
Foto: Twitter


Polícia zadržala spolu päť príbuzných útočníka z palestínskeho predmestia východného Jeruzalema Džabal Mukabir, odkiaľ pochádzal aj samotný páchateľ útoku, 28-ročný Fádí Kanbar.

Táto palestínska štvrť susedí so židovskou štvrťou Armon ha-Naciv (známou aj ako Východný Talpijot), kde sa odohral útok. Polícia dnes pomocou betónových panelov zahradila vstupné cesty do tejto štvrte a kontrolovala všetky odchádzajúce vozidlá.

Palestínski extrémisti v noci nadnes ostreľovali príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek rozmiestnených na kontrolných stanovištiach v okolí zmienenej štvrte, uviedla v správe polícia.

Identofikovaný terorista Fadi Elkanbar, ktorý vo východnom Jeruzalene vrazilo nákladné auto do skupiny chodcov.
Foto: Onlysimchas.com


Izraelský denník Jediot achronot zverejnil v nedeľu na svojej webovej stránke videozáznam útoku vo východnom Jeruzaleme, počas ktorého prišli o život najmenej štyria mladí izraelskí vojaci. Ďalších najmenej 13 ľudí bolo pri útoku zranených. Stav viacerých z nich je kritický.

Zo záznamu vyplýva, že vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí - vojakov -, práve vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. Páchateľa zastrelili na mieste činu.