Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelská pozícia zrejme vytvorí vládu s Bennettom a Lapidom v čele

Na archívnej snímke z 23. marca 2021 Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

V Izraeli sa v priebehu posledných dvoch rokov konalo až štvoro parlamentných volieb, avšak ani z jedných nevzišla jasná väčšina.

Jeruzalem 30. mája (TASR) - Politickí oponenti izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vytvoria pravdepodobne koalíciu, aby sa ešte pred vypršaním termínu na vypísanie nových volieb mohla vytvoriť nová vláda. Píše o tom agentúra DPA.

V Izraeli sa v priebehu posledných dvoch rokov konalo až štvoro parlamentných volieb, avšak ani z jedných nevzišla jasná väčšina.

Izraelský rozhlas však v nedeľu informoval, že Naftali Bennett, šéf osadníkom naklonenej strany Jamina (Pravica), sa rozhodol pre alianciu s opozičným vodcom Jairom Lapidom zo strany Ješ Atid (Budúcnosť existuje). Čoskoro by malo byť zverejnené aj ich oficiálne vyhlásenie.

Dohoda medzi týmito politickými subjektmi sa zakladá na pláne, že izraelskými premiérmi sa stanú obidvaja ich predsedovia, pričom Bennett bude premiérom prvé dva roky a potom ho vo funkcii ministerského predsedu nahradí Lapid.

Lapidova centristická strana skončila vo voľbách z 23. marca ako druhá, za Netanjahuovým pravicovým Likudom.

Po marcových voľbách sa Netanjahuovi nepodarilo vytvoriť vládu, a tak prezident republiky Reuven Rivlin poveril sformovaním vládneho kabinetu Lapida.