Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelská streľba v Predjordánsku usmrtila siedmich Palestínčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zranenia podľa úradov utrpelo približne 100 Palestínčanov, väčšinou v dôsledku streľby.

Gaza 14. mája (TASR) - Palestínske zdravotnícke úrady oznámili, že siedmi Palestínčania prišli v piatok o život v Predjordánsku v dôsledku streľby izraelskej armády, informovala agentúra AP.

Piati z nich podľa ministerstva zdravotníctva zomreli počas zrážok na viacerým miestach Predjordánska. Šiesty zomrel pri pokuse bodnúť izraelského vojaka v blízkosti židovskej osady Ofra a siedmy v meste Nábulus.

Zranenia podľa úradov utrpelo približne 100 Palestínčanov, väčšinou v dôsledku streľby.

Napätie medzi Izraelom a hnutím Hamas v pásme Gazy sa v poslednom období vystupňovalo. V piatok sa v tejto súvislosti konali demonštrácie na viacerých miestach vrátane Predjordánska a hraníc medzi Izraelom a Libanonom, píše AP.

Izrael podniká v Gaze intenzívne letecké útoky a v rámci príprav na možnú pozemnú ofenzívu sústredil pri hraniciach pásma Gazy početné vojenské jednotky a zmobilizoval už približne 14.000 záložníkov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok ráno vyhlásil, že vojenské operácie voči Hamasu potrvajú dovtedy, pokým nebude v Izraeli obnovený pokoj a bezpečnosť.

Izraelská armáda vo štvrtok pred polnocou na svojom twitterovom účte napísala, že v pásme Gazy "momentálne útočia... jej vzdušné a pozemné sily". V piatok však túto informáciu dementovala. Zverejnenie informácie o vyslaní vojakov do Gazy podľa nej zapríčinila "vnútorná komunikačná" chyba.

Vstup izraelskej armády do pásma Gazy by s "veľkou pravdepodobnosťou znamenal tisíce civilných obetí v radoch Palestínčanov a desiatky obetí v radoch izraelských vojakov", povedal pre TASR Jakub Záhora z Inštitútu Maxa Plancka pre etnologický výskum v nemeckom meste Halle. Takisto by to podľa neho spôsobilo deštrukciu infraštruktúry husto zaľudneného pásma Gazy.

Záhora pripomenul, že izraelská armáda patrí medzi najlepšie na svete, čo je v porovnaní s hnutím Hamas "asymetrické". Zrážky medzi Izraelom a Palestínčanmi by však podľa Záhoru do výraznejšieho medzinárodného konfliktu nemali prerásť.