Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelská tajná služba tvrdí, že zatkla špióna pracujúceho pre Irán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Šin Bet žiadali muža agenti o poskytnutie informácií o viacerých záležitostiach vrátane bezpečnostných a strategických miest v Izraeli.

Jeruzalem 7. apríla (TASR) - Izraelská tajná služba Šin Bet v utorok oznámila, že zatkla izraelského občana, ktorý údajne vykonával špionáž pre Irán, informovala agentúra AP.

Muž bol podľa Šin Bet v spojení s iránskymi agentmi pôsobiacimi v zahraničí, ktorí mu poskytli finančné prostriedky, pokyny a šifrovacie zariadenie.

Podľa Šin Bet žiadali muža agenti o poskytnutie informácií o viacerých záležitostiach vrátane bezpečnostných a strategických miest v Izraeli, spôsoboch ako prehĺbiť rozpory v izraelskej spoločnosti, ďalej tiež o nábor izraelských Arabov, ktorí by pomáhali Iránu a páchali teroristické útoky proti rôznym cieľom v Izraeli v mene oslobodenia Palestíny.

Muža zatkli 16. marca počas spoločnej operácie Šin Bet a izraelskej polície. V utorok ho obžalovali zo spáchania vážnych trestných činov v oblasti bezpečnosti, uvádza na svojej webovej stránke denník Jerusalem Post.

Jeho zatknutie podľa Šin Ben poukazuje na úsilie Iránu "vykonávať špionážnu a teroristickú činnosť na území Izraela aj v období, keď svet čelí šíriacej sa epidémii koronavírusu".