Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelská vláda schválila dohodu o námorných hraniciach s Libanonom

Izraelský premiér Jair Lapid, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Samotný Lapid dohodu vyzdvihol ako diplomatický úspech.

Jeruzalem 27. októbra (TASR) - Izraelská vláda schválila vo štvrtok prelomovú dohodu o urovnaní sporu okolo námorných hraníc s Libanonom, ktorú sprostredkovali Spojené štáty. Oznámila to kancelária izraelského premiéra Jaira Lapida, informuje agentúra AFP.

"Izraelská vláda... schválila dohodu o námornej hranici medzi Izraelom a Libanonom," i
nformovala Lapidova kancelária.

Samotný Lapid dohodu pred štvrtkovým mimoriadnym zasadnutím vládneho kabinetu vyzdvihol ako diplomatický úspech. "Nestáva sa každý deň, aby nepriateľská krajina uznala Izraelský štát v písomnej dohode pred medzinárodným spoločenstvom," povedal.

Agentúra DPA pripomína, že Libanon túto dohodu schválil už pred dvoma týždňami. Dohoda, podpísaná oboma stranami, má byť vo štvrtok popoludní doručená americkému vyjednávačovi Amosovi Hochsteinovi na základňu OSN v meste Nákúra v južnej časti Libanonu. Cieľom dokumentu je okrem iného umožniť podmorskú ťažbu plynu.

Libanon a Izrael v polovici októbra oznámili, že sa im podarilo dosiahnuť predmetnú dohodu o námorných hraniciach. Oba štáty obnovili rokovania o vzájomnej námornej hranici už v roku 2020, tento proces však opakovane narážal na vzájomné nezhody.

Libanon a Izrael nemajú medzi sebou diplomatické vzťahy a na ich pozemné hranice dohliada Organizácia Spojených národov. Technicky sú obe krajiny stále vo vojnovom stave.