Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelská vláda schválila normalizáciu vzťahov s Marokom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maroko sa v decembri stalo v poradí štvrtou islamskou krajinou, ktorá sa vlani dohodla s Izraelom na normalizácii vzájomných vzťahov.

Jeruzalem 24. januára (TASR) - Izraelská vláda na svojom nedeľňajšom zasadnutí schválila dohodu o nadviazaní diplomatických vzťahov s Marokom. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na správy izraelských médií.

Dohodu musí ešte prerokovať a ratifikovať izraelský parlament, ktorý však obdobné dohody s inými moslimskými štátmi schválil bez výraznejšej opozície.

Maroko sa v decembri stalo v poradí štvrtou islamskou krajinou, ktorá sa vlani dohodla s Izraelom na normalizácii vzájomných vzťahov. K tomuto kroku predtým pristúpili Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Sudán.

Prelomové dohody sprostredkovala vláda bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Spomedzi arabských krajín predtým udržiavali oficiálne styky s Izraelom len Egypt a Jordánsko.

Séria nových dohôd o normalizácii vzťahov podľa analytikov odráža posun v širšom regióne Blízkeho východu, resp. v islamskom svete - arabské krajiny majú totiž spoločne s Izraelom obavy z Iránu.

Predtým dlhodobo trvali na tom, že normalizácia vzťahov so židovským štátom bude možná až po vyriešení palestínskej otázky. Palestínčania dohody arabských štátov s Izraelom vnímajú ako zradu svojich záujmov. Pri hlasovaní v izraelskom parlamente preto tieto nepodporili zástupcovia arabskej menšiny.