Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Izraelské autá prešli cez telo Palestínčana zabitého pri razii

Izraelskí vojaci sa pohybujú v blízkosti hranice medzi Izraelom a Gazou, pohľad z južného Izraela, v pondelok 8. januára 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská pohraničná polícia v pondelok informovala, že jej komandá podnikli raziu v Túlkarme, aby zatkli hľadaného militanta, a že pri zrážke zabila troch ozbrojených Palestínčanov.

Jeruzalem 10. januára (TASR) - Zábery z bezpečnostnej kamery pred domom v meste Túlkarm na okupovanom Západnom brehu Jordánu zachytili, ako vozidlá izraelských bezpečnostných síl opakovane prešli cez telo Palestínčana zastreleného počas razie. TASR prevzala stredajšiu správu z tlačovej agentúry Reuters.

Izrael sa zatiaľ k záznamu nevyjadril. Izraelská pohraničná polícia v pondelok informovala, že jej komandá podnikli raziu v Túlkarme, aby zatkli hľadaného militanta, a že pri zrážke zabila troch ozbrojených Palestínčanov. Záznam z pondelka zachytáva, ako sa izraelské bezpečnostné sily v noci blížia k domu a strieľajú na skupinu mladých mužov, ktorí vybehnú z domu. Najmenej jeden z nich bol ozbrojený.

Dvaja z mužov po zásahu strelami bez pohnutia ležia, pričom záber z iného uhla zachytáva tretieho postreleného muža. Zábery ďalej ukazujú auto izraelských bezpečnostných síl ako po jednom tele prejde a v určitom bode sa zastaví na mužových nohách.

Ďalšie zábery nakrútené neskôr zachytávajú jedno telo premiestnené na okraj cesty, pričom iné auto cúva cez ďalšie telo a potom to urobí ešte dvakrát. Na otázku agentúry Reuters k okolnostima incidentu odkázal hovorca pohraničnej polície na úrad hovorcu izraelskej armády, ktorý sa zatiaľ nevyjadril.

Zábery z inej kamery evidentne nakrútené na začiatku incidentu zachytávajú Palestínčanov vybiehajúcich z domu. Jeden podáva pušku druhému, ktorý je okamžite zastrelený. Záznam ukazuje dvoch mužov na ulici z iného uhla a tretieho muža ležiaceho na príjazdovej ceste k domu.

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie odsudzujúce incident, ktorý podľa neho odzrkadľuje "kultúru nenávisti a extrémizmu".

Brigády z Túlkarmu sú ozbrojená militantná skupina napojená na hnutie Fatah, ktoré vedie Palestínsku samosprávu. Brigády oznámili, že jeden zo zabitých bol ich členom.

Mesto Túlkarm patrí k hlavným hraničným priechodom medzi Západným brehom Jordánu a Izraelom. Od spustenia vojny v Gaze tam izraelské bezpečnostné sily podnikli niekoľko razií.