Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Izraelské jednotky počas razie v Predjordánsku usmrtili Palestínčana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967 obsadil okrem iného aj Západný breh a východný Jeruzalem.

Túlkarm 11. augusta (TASR) - Izraelské sily v piatok počas razie na okupovanom západnom brehu Jordánu smrteľne zranili 23-ročného Palestínčana. Podľa agentúry AFP o tom informovali príbuzní, ktorí sa medzičasom zišli na jeho pohrebe.

Izraelská armáda uviedla, že počas jej operácie v meste Túlkarm na severe Predjordánska "podozriví zablokovali cesty a strieľali na vojakov, ktorí odpovedali ostrou paľbou". Armáda vo svojom vyhlásení spresnila, že proti izraelským vojakom boli použité aj výbušné zariadenia, kamene a zábavná pyrotechnika.

Bezpečnostná situácia na palestínskych územiach je dlhodobo napätá, pričom v posledných mesiacoch sa násilie stupňuje. Incidentom z piatka sa počet Palestínčanov zabitých počas tohto roku zvýšil na 214.

Podľa údajov agentúry AFP vychádzajúcich z oficiálnych zdrojov oboch strán o život prišlo aj približne 28 Izraelčanov, jedna Ukrajinka a jeden Talian. Izrael eviduje medzi svojimi obeťami aj troch príslušníkov arabskej menšiny.

Väčšina Palestínčanov prišla o život počas izraelských vojenských operácií alebo počas násilných potýčok, či pri vlastných útokoch. Väčšina z obetí bola ozbrojená a hlásila sa k militantným hnutiam. O život však prišli aj civilisti.

Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967 obsadil okrem iného aj Západný breh a východný Jeruzalem. Palestínčania si však na tieto územia nárokujú ako na súčasti svojho budúceho štátu - s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.