Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelské jednotky počas razie zničili laboratórium na výrobu výbušnín

Palestínčania sa pozerajú na poškodené auto po stretoch medzi izraelskou armádou a Palestínčanmi počas izraelského náletu v okupovanom meste Nábulus na západnom brehu Jordánu v utorok 25. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Terčom razie bola skupina palestínskych ozbrojencov zo zoskupenia známeho pod názvom Jama levova (Arín al-Usud).

Nábulus 25. októbra (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky v utorok počas razie v meste Nábulus na okupovanom západnom brehu Jordánu vyhodili do vzduchu laboratórium na výrobu výbušnín, ktoré bolo v jednom z bytov. V prestrelke s palestínskymi radikálmi, ktorá počas razie vypukla, prišlo o život päť Palestínčanov a ďalších 20 ich bolo zranených.

Aktualizovanú bilanciu zverejňuje agentúra TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP, ktorá vychádza z údajov palestínskeho rezortu zdravotníctva.

Terčom razie bola skupina palestínskych ozbrojencov zo zoskupenia známeho pod názvom Jama levova (Arín al-Usud).

Palestínske ministerstvo vo svojom vyhlásení spresnilo, že piati muži zabití počas razie boli vo veku od 20 do 30 rokov. Niekoľko zranených je vo vážnom stave.

Izraelský premiér Jair Lapid pre verejnoprávny rozhlas KAN povedal, že pri prestrelke s izraelskými vojakmi bol zabitý aj vodca skupiny Jama levova.

Táto skupina sa prihlásila k zodpovednosti za útok na izraelského vojaka, ku ktorému došlo pred dvoma týždňami na okupovanom Západnom brehu, a má na konte aj niekoľko pokusov o útoky, uviedla izraelská armáda.

Armáda súčasne informovala, že počas operácie zameranej na zadržanie podozrivých na inom mieste v Predjordánsku jej príslušníci smrteľne postrelili 19-ročného muža, ktorý predtým smerom k nim hodil výbušninu.

Zatýkacie razie na Západnom brehu, ktoré podnikajú izraelské bezpečnostné zložky, predstavujú podľa agentúry AFP vážnu výzvu pre palestínsku samosprávu spravujúcu len niečo viac než tretinu územia Predjordánska.

AFP uvádza, že palestínsky prezident Mahmúd Abbás podporuje bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom, pričom najmä vtedy, keď sa zameriava na jeho islamistických rivalov.

Abbás túto spoluprácu vníma ako jeden z nástrojov, ktorý mu pomáha udržať sa pri moci.

Táto bezpečnostná spolupráca je však zároveň veľmi nepopulárna medzi Palestínčanmi, ktorí sa ohradzujú proti izraelskej okupácii trvajúcej už 56 rokov.

Mladí Palestínčania sú z tohto stavu obzvlášť rozčarovaní. V niektorých oblastiach sa preto vytvorili malé ozbrojené skupiny odporcov okupácie - najprv v utečeneckom tábore Džanín, bašte militantov, a teraz aj v Nábuluse. Tieto skupiny spochybňujú palestínsku samosprávu a podnikajú útoky na izraelské ciele.

Abbásov hovorca v utorok vydal vyhlásenie, v ktorom označil prebiehajúce izraelské razie za vojnový zločin, konštatovala AFP.