Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelské lietadlá údajne zabili 10 proiránskych bojovníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri útokoch bolo zničených niekoľko muničných skladov a vojenských vozidiel.

Bejrút 14. septembra (TASR) - Najmenej desať príslušníkov proiránskych milícií prišlo v pondelok o život pri predpokladaných izraelských útokoch na východe Sýrie. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Nálety zasiahli pozície milícií južne od mesta Búkamál v provincii Dajr az-Zaur, ktoré sa nachádza v blízkosti hraníc s Irakom, napísala agentúra AFP. Z miesta hlásili minimálne šesť mohutných explózií.

Medzi zabitými je osem Iračanov a dvaja Sýrčania. Pri útokoch bolo zničených niekoľko muničných skladov a vojenských vozidiel. Podľa šéfa SOHR Rámího Abdala Rahmána nálety "pravdepodobne" podnikol Izrael.

Izrael uskutočnil v Sýrii od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 stovky náletov namierených proti militantnému hnutiu Hizballáh a iránskym a proiránskym silám podporujúcim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj proti vládnym silám.

Izraelská armáda sa však len málokedy hlási k zodpovednosti za útoky v Sýrii. Na jej konto bolo pripísaných už viacero náletov v provincii Dajr az-Zaur. Naposledy 3. septembra pri údajných izraelských náletoch na východe Sýrie zahynulo 16 proiránskych bojovníkov.

SOHR analyzuje, kto stojí za jednotlivými útokmi, na základe letových manévrov a použitého typu lietadiel a munície.