Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Izraelské ministerstvo premietlo 70 veľvyslancom film o zverstvách

Študenti zapaľujú sviečky na pamiatku obetí nepálskych občanov, ktorí prišli o život počas sobotňajšieho masívneho útoku palestínskej militantnej skupiny Hamas na juh Izraela na námestí nepálskeho mesta Lalitpur v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Vojenské forenzné tímy v Izraeli skúmajú telá obetí masívneho útoku Hamasu zo 7. októbra na izraelské komunity a našli viaceré známky mučenia, znásilňovania a iných zverstiev.

Jeruzalem 1. novembra (TASR) - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v utorok premietlo približne 70 veľvyslancom film, ktorý zachytáva zverstvá spáchané militantmi z palestínskeho hnutia Hamas pri prekvapivom útoku na Izrael 7. októbra. Informoval o tom denník The Jerusalem Post.

"Celý svet musí vedieť, čo sa stalo v tú prekliatu sobotu 7. októbra. Pozvali sme na ministerstvo desiatky zahraničných veľvyslancov, aby dnes osobne videli, čo našim občanom pred viac než troma týždňami urobila teroristická organizácia Hamas, horšia než Islamský štát," oznámil izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen.

"Zábery sú ťaživé a šokujúce, ale my na ministerstve zahraničných vecí budeme aj ďalej ukazovať, čo sa stalo - na akomkoľvek stretnutí a pred akýmikoľvek divákmi v Izraeli aj v zahraničí. Predovšetkým preto, že silnejú hlasy popieračov masakry a šíriteľov nepravdivých informácií," dodal minister Kohen.

Vojenské forenzné tímy v Izraeli skúmajú telá obetí masívneho útoku Hamasu zo 7. októbra na izraelské komunity a našli viaceré známky mučenia, znásilňovania a iných zverstiev.

"Videli sme rozsekané telá s odseknutými rukami a nohami, ľudí, ktorí boli sťatí, dieťa, ktorému odsekli hlavu," povedala v polovici októbra novinárom záložná dôstojníčka identifikovaná iba krstným menom Abigail.

Stovky ozbrojencov Hamasu prelomili v ranných hodinách 7. októbra bariéry okolo pásma Gazy a prehnali sa cez okolité izraelské komunity, zaútočili na veľkú tanečnú párty pod holým nebom, ako aj na domy a vojenské základne - všade tam zabíjali. Uniesli tiež okolo 240 Izraelčanov a cudzincov. Brutálny útok vyvolal v Izraeli hlboký šok z bezprecedentného počtu mŕtvych za jediný deň a z hrozivých záberov, ktoré sa objavili z napadnutých miest a kibucov.