Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelské pozemné jednotky vstúpili do pásma Gazy

Izraelské delostrelectvo páli na ciele v pásme Gazy na hraniciach Izraela s Gazou 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Izraelský minister obrany Benny Ganc predtým odsúhlasil mobilizáciu ďalších 9000 záložníkov, už v utorok ich bolo povolaných do služby 5000.

Jeruzalem/Gaza 13. mája (TASR) - Izraelské pozemné jednotky za podpory letectva vstúpili do pásma Gazy. Uviedla to vo štvrtok neskoro večer na Twitteri izraelská armáda, informovala agentúra AFP.

"Vzdušné a pozemné sily izraelských obranných síl momentálne útočia v pásme Gazy," uvádza sa v stručnom oznámení armády. Ide o súčasť pokračujúcich vojenských operácií voči palestískemu hnutiu Hamas, ktoré od pondelka intenzívne ostreľuje izraelské územie raketami.

Začiatok pozemnej ofenzívy v Gaze pre médiá potvrdil aj hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus. Izrael doposiaľ reagoval na raketovú paľbu leteckými útokmi na ciele Hamasu v Gaze.

Izraelský minister obrany Benny Ganc predtým odsúhlasil mobilizáciu ďalších 9000 záložníkov, už v utorok ich bolo povolaných do služby 5000. Izrael súčasne sústredil svoje jednotky pri hraniciach s Gazou.

Izraelská armáda tvrdí, že na židovský štát bolo z pásma Gazy od pondelka večera vystrelených zhruba 1750 rakiet. Vlna násilia si doposiaľ vyžiadala sedem obetí na izraelskej strane, kým v pásme Gazy podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zahynulo 87 ľudí. Počet obetí na izraelskej strane je výrazne menší len vďaka tomu, že väčšinu rakiet vystrelených z Gazy zneškodnil izraelský systém protivzdušnej obrany.