Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Izraelské razie v Predjordánsku pokračujú; vyžiadali si ďalšiu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Incident sa odohral v meste Nábulus na severe Predjordánska.

Nábulus 13. apríla (TASR) - Potýčky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami na západnom brehu Jordánu si v stredu vyžiadali život 34-ročného Palestínčana, ktorého smrteľne postrelili izraelskí vojaci. Incident sa odohral v meste Nábulus na severe Predjordánska, informovali predstavitelia palestínskych zdravotníckych úradov.

Denník The Times of Israel (TOI) vysvetlil, že k potýčkam došlo v čase, keď izraelskí vojaci v danej lokalite v rámci svojej operácie zatýkali podozrivých a zabezpečovali poriadok počas obnovy vandalmi poškodenej svätyne v Nábuluse, ktorá je podľa tradície hrobkou biblického patriarchu Jozefa. Svätyňa bola v posledných dňoch už dvakrát terčom vandalských útokov Palestínčanov, dodali TOI.

Záchranári palestínskeho Červeného polmesiaca uviedli, že pri stretoch s izraelskými silami pri Jozefovej hrobke bolo zranených 31 Palestínčanov. Rezort zdravotníctva palestínskej samosprávy neskôr oznámil, že jeden zo zranených zomrel.

Izraelská armáda v utorok uviedla, že jej príslušníci zatkli v Nábuluse muža podozrivého z poškodenia hrobky posvätnej nielen pre židov, ale aj moslimov a kresťanov.

Izraelské obranné sily sa k spomínaným potýčkam bezprostredne nevyjadrili, ale predtým informovali, že ich operácia spojená s raziami a zatýkaním pokračuje na severe Západného brehu už piaty deň.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Izraelská armáda spresnila, že jej jednotky zasahujú v okolí miest Džanín, Túlkarim a Nábulus, ako aj v okolí miest Úríf, Kabátíja a Džabaa.

Pokračujúcej izraelskej operácii predchádzala séria útokov v Izraeli a niektorí z ich páchateľov pochádzali z Džanínu a okolia.

Podľa správ palestínskych médií došlo v stredu dopoludnia v Džaníne k novým zrážkam medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi ozbrojencami. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo počuť silnú streľbu.

Spomínaná séria teroristických útokov v izraelských mestách, ktoré si vyžiadali 14 obetí, viedla v posledných týždňoch k prudkému zvýšeniu napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Izraelská armáda zintenzívnila svoje aktivity na Západnom brehu v snahe potlačiť toto rastúce násilie.