Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelské stíhačky vykonali ďalšie nálety v pásme Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nálety boli reakciou na zápalné balóny vypustené z Gazy smerom na Izrael, priblížila izraelská armáda.

Gaza 29. augusta (TASR) - Izraelské stíhačky zasiahli v noci na nedeľu pozície palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy, oznámila armáda židovského štátu. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorca izraelskej armády vo vyhlásení uviedol, že izraelské stíhačky zaútočili na vojenskú budovu patriacu Hamasu a na vchod do "teroristického tunela".

Nálety boli reakciou na zápalné balóny vypustené z Gazy smerom na Izrael, priblížila izraelská armáda. Medzitým sa v noci na nedeľu uskutočnili ďalšie demonštrácie organizované Hamasom, informovala agentúra AP.

Podľa organizátorov ide o prvú v sérií nočných demonštrácií, ktorých cieľom je vyvinúť tlak na židovský štát, aby ukončil devastujúcu ekonomickú blokádu pásma Gazy, píše AP. Videá z protestu zachytávajú niekoľko stoviek Palestínčanov, pričom niektorí na izraelskú stranu hádžu výbušniny. Izraelská armáda reagovala spustením živej paľby, ktorá podľa zdravotníckych úradov v pásme Gazy zranila troch ľudí.

Skôr v sobotu úrady v pásme Gazy informovali, že zraneniam podľahol v sobotu 12-ročný palestínsky chlapec, ktorého minulý týždeň postrelili izraelskí vojaci.

V máji viedli Izrael a palestínski militanti z Gazy 11-dňový ozbrojený konflikt, pri ktorom zahynulo v Izraeli 13 ľudí a v Gaze podľa tamojších úradov 255 ľudí.

Izrael sprísnil blokádu pásma Gazy v roku 2007 a neskôr sa k nej pridal aj Egypt. Obe krajiny uvádzajú pre toto opatrenie bezpečnostné dôvody.