Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Izraelské tanky v odvete za raketový útok zaútočili na pásmo Gazy

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

V pondelok boli z pásma Gazy vypálené smerom k pobrežiu v blízkosti mesta Ašdod dve rakety.

Jeruzalem 20. januára (TASR) - Izraelské tanky v utorok v noci spustili paľbu na pozície militantného hnutia Hamas v pásme Gazy po tom, čo z Palestínskej enklávy odpálili raketu smerom na územie židovského štátu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na izraelskú armádu.

"Neskoro večer bola z pásma Gazy vystrelená raketa na územie Izraela... Izraelské tanky následne zasiahli pozície Hamasu," uvádza sa vo vyhlásení armády.

Izraelská armáda ešte predtým uviedla, že spomínaná raketa nespustila varovné sirény v zastavaných oblastiach, čo naznačuje, že strela dopadla na otvorené priestranstvo. Z oblasti neboli bezprostredne hlásené žiadne obete. Ide o druhý raketový útok za ostatné dva dni, pripomína AFP.

V pondelok boli z pásma Gazy vypálené smerom k pobrežiu v blízkosti mesta Ašdod dve rakety. Izraelské zdroje naznačili, že rakety dopadli do Stredozemného mora.

Izraelské lietadlá podľa vyhlásenia armády pri odvetnej akcii zasiahli v pásme Gazy vojenské ciele patriace Hamasu vrátane miest na razenie podzemných tunelov, využívaných buď na pašovanie tovarov či zbraní, alebo na infiltráciu palestínskych ozbrojencov do Izraela.

Palestínčania v pásme Gazy a na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu sa pripravujú na prvé voľby za posledných 15 rokov. Voľby sa považujú za dôkaz zlepšovania vzťahov medzi militantným islamistickým hnutím Hamas a stranou Fatah ovládajúcou Predjordánsko a vedenou palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Posledné voľby na palestínskych územiach - v roku 2005 - vyhralo hnutie Hamas. Následne vznikla vláda národnej jednoty, ktorá však nemala dlhé trvanie. V roku 2007 došlo medzi týmito dvoma hlavnými palestínskymi frakciami dokonca k ozbrojeným incidentom, pričom Hamas prevzal nakoniec v pásme Gazy moc.