Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelské zložky neutralizovali muža, ktorý nabúral do troch ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obeťami útoku sú traja Izraelčania vo veku okolo 20 rokov.

Jeruzalem 1. apríla (TASR) - Traja Izraelčania utrpeli v sobotu zranenia, keď do nich autom zámerne vrazil palestínsky vodič, ktorý bol na mieste činu "neutralizovaný". K incidentu došlo severne od mesta Hebron, neďaleko dediny Bajt Umar na západnom brehu Jordánu.

Podľa agentúry AFP o tom informovala izraelská armáda. Denník Times of Israel na svojom webe napísal, že páchateľ útoku bol na mieste zastrelený.

Obeťami útoku sú traja Izraelčania vo veku okolo 20 rokov. Jeden z nich utrpel vážne zranenia a bol prevezený do nemocnice. Zvyšní dvaja boli zranení ľahko a stredne ťažko. Po ošetrení na mieste činu ich záchranné zložky tiež previezli do nemocnice.

Bezpečnostná situácia v Izraeli a na palestínskych územiach je už dlhší čas mimoriadne napätá a momentálne sú izraelské bezpečnostné zložky v stave vysokej pohotovosti aj pre moslimský posvätný mesiac - ramadán, ktorý zvyčajne sprevádza napätie a nepokoje.

Situáciu môže ovplyvniť aj blížiaci sa židovský sviatok pesach. Izraelská armáda v piatok oznámila, že počas prvého a posledného dňa sviatku pesach uzavrie pre Palestínčanov priechody medzi Izraelom a okupovaným Predjordánskom. Uzavrú sa aj hraničné priechody do pásma Gazy. Ide o opatrenie, ktoré obvykle sprevádza slávenie židovských a izraelských sviatkov.

AFP doplnila, že od začiatku roka prišlo pri palestínskych útokoch o život 14 občanov Izraela a jedna Ukrajinka. Za to isté obdobie bolo zabitých 87 Palestínčanov, a to pri stretoch s izraelskou armádou alebo pri útokoch.

V poslednom čase badať aj nárast útokov, ktorých sa voči Palestínčanom dopúšťajú židovskí osadníci.

Izrael obsadil západný breh Jordánu a východný Jeruzalem v roku 1967. V súčasnosti sa na tomto území nachádza už viac ako 200 izraelských osád, v ktorých dokopy žije približne 600.000 ľudí. Palestínčania dané lokality považujú za súčasť svojho budúceho štátu.