Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelské zložky počas nepokojov zastrelili mladého Palestínčana

Na archívnej snímke osada v Predjordánsku, v blízkosti izraelského Jeruzalemu. Foto: TASR/AP

Izrael sa stále drží praxe, že búra domy jednotlivcov, o ktorých tvrdí, že podnikajú útoky na Izraelčanov na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme.

Džanín 14. februára (TASR) - Počas nepokojov na západnom brehu Jordánu izraelské bezpečnostné zložky smrteľne zranili 17-ročného Palestínčana. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Nepokoje vyvolal príchod príslušníkov izraelskej armády a pohraničnej polície, ktorí prišli do dediny Sílat Hárisíja neďaleko mesta Džanín, aby zbúrali poschodie domu Palestínčana podozrivého z nedávneho útoku na židovského osadníka.

Ako uviedla agentúra AFP, izraelská armáda vo svojom vyhlásení vysvetlila, že pred plánovanou demoláciou vypukli "násilné nepokoje" za účasti stoviek Palestínčanov, pričom niektorí z nich hádzali na izraelských vojakov zápalné fľaše.

"Vojaci (v dave) identifikovali niekoľko ozbrojených výtržníkov a vystrelili, aby neutralizovali hrozbu," uvádza sa vo vyhlásení armády, ktorá sa k smrti tínedžera nevyjadrila.

Izrael sa stále drží praxe, že búra domy jednotlivcov, o ktorých tvrdí, že podnikajú útoky na Izraelčanov na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme.

Ľudskoprávne organizácie považujú tieto demolácie za kolektívny trest.

Armáda uviedla, že Palestínčan, ktorého sa demolácia týkala, je zodpovedný za smrť Jehudu Dimentmana, 25-ročného študenta náboženstva zastreleného v decembri pri osade Chomeš na západnom brehu rieky Jordán.

Osada Chomeš bola vyľudnená ešte v roku 2005 v rámci odsunu Izraela z pásma Gazy. V posledných rokoch tam však osadníci znovu založili úradmi nepovolenú osadu – jedno z približne desiatky sídlisk v Predjordánsku, ktoré sú považované za nezákonné, avšak izraelskou vládou často tolerované. Obnovenie osady podnecovalo napätie s Palestínčanmi.

Izrael dobyl východný Jeruzalem a Západný breh vo vojne v roku 1967. Na západnom brehu Jordánu – v Predjordánsku – žije spolu s približne 2,9 miliónmi Palestínčanov asi 475.000 židovských osadníkov.

Palestínčania považujú Izraelom okupované územia za súčasť svojho budúceho nezávislého štátu a tamojšie židovské osady vnímajú ako nelegálne a ako hlavnú prekážku nastolenia mieru v regióne.