Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelské zložky v Predjordánsku zastrelili ďalšieho Palestínčana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa bilancie AP sa mladý muž stal už 35. palestínskou obeťou januárovej vlny nepokojov v Predjordánsku.

Jeruzalem 30. januára (TASR) - Palestínske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že izraelské bezpečnostné zložky v pondelok na okupovanom západnom brehu Jordánu smrteľne postrelili ďalšieho Palestínčana. Izraelské vojenské velenie túto správu zatiaľ nekomentovalo, dodala agentúra AP.

Uvedený zdroj poznamenal, že k najnovšiemu incidentu došlo krátko pred príchodom amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, ktorý má v Jeruzaleme naplánované rokovania s izraelskou vládou a v Ramalláhu sa stretne s palestínskym vedením.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že ďalšou obeťou eskalácie napätia je 26-ročný muž, ktorý prišiel o život v meste Hebron, častom mieste stretov medzi izraelskou armádou a Palestínčanmi.

Podľa bilancie AP sa tento mladý muž stal už 35. palestínskou obeťou januárovej vlny nepokojov v Predjordánsku.

Izraelsko-palestínske násilie sa v posledných dňoch vystupňovalo: v meste Džanín na Západnom brehu zahynulo minulý týždeň pri razii izraelskej armády deväť ľudí, väčšinou príslušníkov palestínskych ozbrojených formácií, a pri piatkovom útoku pred synagógou v Jeruzaleme prišlo o život sedem Izraelčanov.

Nepokoje – i s obeťami na životoch – pokračovali aj v nasledujúcich dňoch, čo podnietilo Izrael k schváleniu série represívnych opatrení voči Palestínčanom: rodinným príslušníkom palestínskych útočníkov chce odobrať sociálnu podporu i možnosť zdravotnej starostlivosti. Izraelská vláda tiež avizovala, že bude ďalej rozširovať židovské osady na západnom brehu Jordánu.

K spomínaným násilnostiam došlo po mesiacoch razií, ktoré izraelské bezpečnostné zložky podnikajú na Západnom brehu od vlaňajšej jari v reakcii na vlnu útokov palestínskych radikálov, pri ktorých zahynulo 19 Izraelčanov.

Podľa údajov izraelskej mimovládnej organizácie na ochranu práv Be-Celem bolo vlani na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme zabitých takmer 150 Palestínčanov, čo je najviac obetí do roku 2004.

Tieto násilnosti zintenzívnili v januári – počas prvých týždňov novej izraelskej krajne pravicovej vlády, ktorá sľúbila, že zaujme voči Palestínčanom tvrdý postoj a zintenzívni výstavbu židovských osád na okupovaných územiach.

Všeobecne sa očakávalo, že Blinkenova návšteva, ktorá bola naplánovaná ešte pred eskaláciou násilností, bude napätá vzhľadom na rozdielnosť názorov administratívy prezidenta USA Joea Bidena a novej vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na mnohé okruhy problémov.