Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelské zložky zadržali Palestínčanov podozrivých zo smrti osadníka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zadržaní sú podozriví, že vypálili najmenej desať striel, ktoré zabili 25-ročného Jehudu Dimentmana a zranili dvoch ďalších mladíkov.

Jeruzalem 19. decembra (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky v nedeľu informovali o zadržaní štyroch Palestínčanov podozrivých z útoku na auto, ktorým študenti ješivy odchádzali z osady Homeš na západnom brehu Jordánu. Pri útoku, ku ktorému došlo vo štvrtok, jeden muž zahynul a ďalší dvaja utrpeli zranenia.

Zadržaní sú podozriví, že vypálili najmenej desať striel, ktoré zabili 25-ročného Jehudu Dimentmana a zranili dvoch ďalších mladíkov.

K incidentu došlo neďaleko lokality Homeš, bývalej židovskej osady evakuovanej v rámci odsunu Izraela z pásma Gazy ešte v roku 2005.

V posledných rokoch tam však osadníci znovu založili úradmi nepovolenú osadu - jednu z desiatky na západnom brehu Jordánu, ktoré sú považované za nezákonné, no často tolerované izraelskou vládou.

Viaceré palestínske skupiny útok na židovských osadníkov schválili, no žiadna sa k nemu explicitne neprihlásila.

K zatknutiu podozrivých Palestínčanov došlo po napätom víkende: v sobotu totiž izraelská pohraničná polícia informovala, že v Hebrone zatkla 65-ročnú Palestínčanku, ktorá údajne bodla izraelského osadníka a zranila ho.

K týmto útokom došlo v čase eskalácie násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme, konštatovala agentúra AFP.

Pripomenula, že začiatkom decembra bol ultraortodoxný Žid vážne zranený po tom, čo ho pred hradbami jeruzalemského Starého mesta bodol palestínsky útočník. Týždeň predtým spustil militant Hamasu paľbu v jeruzalemskom Starom meste a zastrelil pritom Izraelčana. Oboch útočníkov zabili izraelské sily.

Násilné činy osadníkov voči Palestínčanom zasa zaznamenali podobný nárast počas zberu olív. V polovici novembra zaútočili židovskí osadníci korenistým sprejom a palicami na skupinu palestínskych farmárov na farme obklopujúcej lokalitu Homeš, pričom zranili štyroch ľudí.

Izrael dobyl východný Jeruzalem a Západný breh vo vojne v roku 1967. Na týchto územiach teraz žije viac ako 700.000 židovských osadníkov. Palestínčania ich však vnímajú ako súčasť svojho budúceho nezávislého štátu.

Palestínčania spolu s väčšinou medzinárodného spoločenstva považujú židovské osady za nelegálne a za hlavnú prekážku nastolenia mieru v regióne.