Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelskej polícia nemá pod kontrolou situáciu v niekotrých mestách

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovu v Gaza City, v pásme Gazy 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Hlavný sefardský rabín Jicchak Josef vydal vyhlásenie, v ktorom prosí židov, aby nepáchali násilie na arabských spoluobčanoch.

Jeruzalem 13. mája (TASR) - Izraelský minister obrany Benny Ganc nariadil povolať pohraničné hliadky na posilnenie polície v národnostne zmiešaných mestách, kde v posledných dňoch dochádza k násilnostiam medzi ich židovskými a arabskými obyvateľmi. Uviedol to vo štvrtok denník The Times of Israel.

Podľa vyhlásenia Gancovho úradu ministerstvo obrany nesúhlasí s tým, aby sa armádne jednotky využívali ako posila polície, no armáda v prípade núdze polícii pomôže a poskytne jej logistickú podporu.

Times of Israel napísal, že Izrael zo stredy na štvrtok zažil najhoršiu noc židovsko-arabského chaosu za mnoho posledných rokov, keď sa uprostred prebiehajúceho ozbrojeného konfliktu s militantmi v palestínskom pásme Gazy v mnohých mestách odohrali pouličné nepokoje, výtržnosti či protestné zhromaždenia. Ide pritom o mestá, z ktorých niektoré boli považované za symboly spolužitia Arabov a židov.

Pouličné nepokoje hlásili z miest Lod, Akko, Jeruzalem, Haifa, Bat Jam, Tiberias i mnohých ďalších. Mnoho ľudí utrpelo zranenia, zatknutých bolo viac ako 400 výtržníkov.

Podľa Times of Israel najšokujúcejšou scénou, ktorá vyvolala u izraelských politikov zhrozenie, boli zábery na stovky židovských extrémistov, ako v meste Bat Jam demolovali majetok svojich arabských spoluobčanov a následne zaútočili na arabského vodiča - vytiahli ho z auta a surovo zbili.

Na sociálnych sieťach a v médiách sa objavili aj zábery na davy židov, ako tiahnu ulicami miest Tiberias a Haifa a hľadajú Arabov, aby ich zbili.

Na mnohých zhromaždeniach židov sa v posledných dňoch skanduje "Smrť Arabom", dodal izraelský denník.

Na druhej strane, v meste Akko arabskí výtržníci kameňmi a železnými tyčami zaútočili na židovského muža, ktorý bol následne hospitalizovaný v kritickom stave.

Podobný incident bol hlásený aj z mesta Tamra. Nepokoje arabského obyvateľstva vypukli i v Jeruzaleme, Lode, Haife a iných mestách.

Tieto pouličné násilnosti trvajú už dva dni a rozširujú sa do ďalších miest. Polícii sa zatiaľ nedarí nastoliť poriadok a dostať davy ľudí pod kontrolu.

Násilnosti v niektorých národnostne zmiešaných mestách odsúdili mnohí izraelskí politici. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ich označil za netolerovateľné. Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach vyhlásil, že "nikto nemôže vziať spravodlivosť do vlastných rúk".

Líder opozície Jair Lapid vo svojom vyhlásil odsúdil "úplnú stratu kontroly" nad situáciou.

Minister obrany Benny Ganc varoval, že rozbroje a násilnosti vnútri Izraela nie sú o nič menej nebezpečné ako (hnutie) Hamas.

Šéf strany Pravica (Jamina) Naftali Benet označil scény v meste Bat Jam za "nežidovské, nemorálne, neľudské".

Gideon Sa’ar zo strany Nová nádej (Tikva Hadaša) varoval, že Izrael sa takto môže posunúť smerom k občianskej vojne.

Hlavný sefardský rabín Jicchak Josef vydal vyhlásenie, v ktorom prosí židov, aby nepáchali násilie na arabských spoluobčanoch.