Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelskí ministri podporili zákon o prijímaní darov pre vládu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Tento návrh zákona je súčasťou revízie izraelského právneho systému navrhovanej Netanjahuovou novou vládou. Tieto plány už viac ako dva mesiace vyvolávajú v Izraeli masové protesty.

Jeruzalem 5. marca (TASR) - Ministri izraelskej vlády v nedeľu dosiahli pokrok pri prerokúvaní návrhu zákona, ktorý by premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi umožnil ponechať si dar vo výške 270.000 dolárov. Tieto peniaze dostal Netanjahu od svojho príbuzného na zaplatenie účtov od právnikov, ktorí ho zastupujú v kauze obvinení z korupcie. Informovala o tom agentúra AP.

Tento návrh zákona je súčasťou revízie izraelského právneho systému navrhovanej Netanjahuovou novou vládou. Tieto plány už viac ako dva mesiace vyvolávajú v Izraeli masové protesty - najväčšie za posledné roky.

Netanjahu je už takmer tri roky stíhaný pre obvinenia z podvodu, porušenia dôvery a prijímania úplatkov. Premiér ich však odmieta a tvrdí, že sú súčasťou "honu na čarodejnice", ktorý voči nemu zosnovali predpojaté médiá, orgány činné v trestnom konaní a súdny systém.

Agentúra AP pripomenula, že izraelský najvyšší súd vlani nariadil Netanjahuovi, aby vrátil spomínanú sumu, ktorú mu daroval medzičasom zosnulý bratranec na pokrytie výdavkov pre právnikov Netanjahua i jeho manželky Sary.

Ministerský výbor pre legislatívu však v nedeľu schválil návrh zákona, ktorý by verejným činiteľom umožnil prijímať dary na zaplatenie účtov za právne služby alebo lekárske ošetrenie.

Ministri tento návrh odobrili napriek námietkam generálnej prokurátorky Gali Baharav-Miarovej, ktorá varovala, že sa takto "otvoria dvere korupcii".

Izraelský parlament pokračuje v prerokúvaní návrhov zákonov, ktoré majú obmedziť právomoc najvyššieho súdu v oblasti posudzovania súdnych verdiktov a majú dať parlamentu možnosť zrušiť rozhodnutia najvyššieho súdu.

Netanjahuovi spojenci tvrdia, že tieto zmeny sú potrebné na zníženie moci sudcov, ktorí sú nevolení.

Kritici však tvrdia, že sa nimi zmarí funkčnosť v Izraeli existujúceho systému bŕzd a protiváh a podkopú sa demokratické inštitúcie v krajine.

Tieto návrhy zákonov budú teraz predložené parlamentu na prvé z troch čítaní a hlasovaní, ktoré sú potrebné na prijatie zákona.