Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Izraelskí osadníci zaútočili na palestínsku dedinu v Prejordánsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Palestínske zdroje dodali, že dedinčania sa po útoku osadníkov začali brániť.

Jeruzalem 3. mája (TASR) - Izraelskí osadníci zaútočili v noci na pondelok na palestínsku dedinu v Predjordánsku. Išlo pravdepodobne o odvetu za streľbu, ktorej terčom sa v nedeľu stali ľudia čakajúci na autobusovej zastávke na križovatke ciest pri židovskej osade východne od mesta Ariel. Páchateľ strieľal z idúceho auta.

Izraelskí osadníci v blízkosti palestínskej dediny zakladali požiare a hádzali kamene, informovala agentúra AP s odvolaním sa na palestínske zdroje a izraelskú ľudskoprávnu organizáciu Be-celem.

Skupina spresnila, že desiatky osadníkov napadli dedinu Džalúd. Na videozázname bolo vidieť oheň a v pozadí sa ozýval krik ľudí. Izraelské bezpečnostné sily zadržali 11 Palestínčanov a štyria ľudia utrpeli zranenia spôsobené gumovými projektilmi.

Palestínske zdroje dodali, že dedinčania sa po útoku osadníkov začali brániť. Podľa izraelskej armády začali izraelskí civilisti a Palestínčania po sebe hádzať kamene a "na niekoľkých miestach boli založené požiare". Armáda nespresnila, čo bolo príčinou násilia.

Radikálni izraelskí osadníci sú známi podnikaním tzv. "cenovkových útokov" na palestínske komunity v reakcii na násilie či proti izraelským plánom na obmedzenie aktivít židovských osád v oblasti, pripomína AP.