Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelskí právnici demonštrovali proti zmenám v justícii

Izraelskí právnici držia transparenty počas protestu proti kontroverzným plánom vlády týkajúcim sa zmien v súdnom systéme 12. januára 2023 v Tel Avive. Foto: TASR - AP

Právnička Orna Šerová uviedla, že "nebezpečné" návrhy ministra spravodlivosti Jariva Levina sú hrozbou pre demokraciu.

Tel Aviv 11. januára (TASR) - Stovky izraelských právnikov vo štvrtok protestovali pred súdom v Tel Avive proti kontroverzným plánom vlády týkajúcim sa zmien v súdnom systéme. Jedným z nich je napríklad návrh, ktorý by poslancom umožnil jednoduchou väčšinou anulovať rozhodnutia Najvyššieho súdu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Právnička Orna Šerová uviedla, že "nebezpečné" návrhy ministra spravodlivosti Jariva Levina sú hrozbou pre demokraciu. "Nominácia sudcov bude politická. Súd nebude nezávislý, ale kontrolovaný politikmi," kritizovala.

K zhromaždeniu sa podľa novinára AFP pridalo približne 400 demonštrantov, niektorí z nich mávali izraelskými vlajkami.

Šéf rezortu spravodlivosti Levin, ktorý sa funkcie ujal v decembri, chce poslancom parlamentu udeliť väčšie právomoci pri menovaní sudcov. Tých v súčasnosti vyberá panel zložený z úradníkov, právnikov a politikov a je kontrolovaný ministerstvom spravodlivosti.

Podľa analytikov by návrh týkajúci sa možnosti rušenia verdiktov Najvyššieho súdu zo strany poslancov mohol viesť k tomu, že zákonodarcovia presadia zrušenie obvinení z korupcie, ktorým čelí premiér Benjamin Netanjahu.

Skupina bývalých štátnych zástupcov a generálnych prokurátorov v otvorenom liste zverejnenom vo štvrtok uviedla, že Levinovými návrhmi sú "šokovaní".

"Vyzývame vládu, aby stiahla tento plán a zabránila závažnému poškodeniu súdneho systému a právneho štátu," napísalo 11 právnikov, z ktorých mnohí pôsobili aj ako sudcovia Najvyššieho súdu.

Líder izraelskej opozície a predošlý premiér Jair Lapid v pondelok označil navrhovaný Levinov program za "radikálu zmenu režimu" a povedal, že tieto plány sa rovnajú "eliminácii demokracie".