Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelskí predstavitelia sa zúčastnili na bezpečnostnom fóre v Dubaji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na základe nových dohôd sa začala rozvíjať spolupráca medzi Izraelom a trojicou arabských krajín v rôznych oblastiach vrátane bezpečnosti, energetiky, vzdelávania a turizmu.

Dubaj 10. januára (TASR) - Predstavitelia Izraela a arabských krajín, ktoré s ním udržiavajú vzťahy, sa tento týždeň zišli na veľkom bezpečnostnom fóre v Dubaji. Informoval o tom v utorok predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorého citovala agentúra AFP.

Na bezpečnostnom fóre sa stretlo približne 150 zástupcov Spojených arabských emirátov (SAE), Egypta, Bahrajnu, Maroka, Izraela a USA. V priebehu pondelka a utorka diskutovali o posilnení bezpečnostnej spolupráce prostredníctvom vzájomnej výmeny informácií.

Podľa poradcu amerického ministra zahraničných vecí Dereka Cholleta išlo o "najväčšie stretnutie (predstaviteľov) Izraela s jeho regionálnymi partnermi" od roku 1991, keď sa konala tzv. Madridská mierová konferencia zameraná na urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Podľa Cholleta sa účastníci dubajskej schôdzky usilovali dospieť k "jasným, konkrétnym a pragmatickým krokom", ktoré posilnia spoluprácu a bezpečnosť všetkých zúčastnených krajín. Venovali sa aj otázkam vzdelávania či potravinovej bezpečnosti.

Egypt uzavrel mierovú dohodu s Izraelom v roku 1979, zatiaľ čo Bahrajn, SAE a Maroko znormalizovali svoje vzťahy so židovským štátom v roku 2020 v rámci tzv. abrahámovských dohôd, ktoré sprostredkovali Spojené štáty.

Na základe týchto nových dohôd sa začala rozvíjať spolupráca medzi Izraelom a trojicou arabských krajín v rôznych oblastiach vrátane bezpečnosti, energetiky, vzdelávania a turizmu. Rámec pre tieto diskusie tvorí tzv. Negevské fórum, ktorého súčasťou bola aj tohtotýždňová schôdzka v SAE.