Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelskí študenti sa budú môcť zaočkovať proti covidu priamo v škole

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská vláda sa chce takýmto spôsobom vyhnúť zatváraniu škôl v dôsledku pandémie koronavírusu.

Jeruzalem 23. augusta (TASR) - Izrael bude študentom ponúkať možnosť nechať sa zaočkovať proti koronavírusu priamo v školách. V pondelok to oznámila izraelská vláda, ktorá zároveň uviedla, že školský rok sa začne na čas aj napriek stúpajúcemu počtu prípadov nákazy, informovala agentúra AFP.

"Žiaci budú očkovaní v areáli školy počas vyučovania, pod podmienkou, že k tomu rodičia dajú súhlas," píše sa vo vyhlásení vlády, ktorá zároveň potvrdila, že školský rok sa začne 1. septembra.

Izraelská vláda sa chce takýmto spôsobom vyhnúť zatváraniu škôl v dôsledku pandémie koronavírusu. V krajine je zatiaľ plne zaočkovaných približne 30 percent detí vo veku 12 až 15 rokov.

Plán otvárania škôl tiež vyžaduje od detí mladších ako 12 rokov, aby priniesli súhlas rodičov o tom, že ich dieťa môže v prvý školský deň absolvovať test na prítomnosť koronavírusu.

Stredné školy v mestách, v ktorých hrozí vysoké riziko nákazy, budú môcť byť otvorené len v prípade, ak bude proti koronavírusu zaočkovaných 70 percent študentov. Inak budú musieť prejsť na on-line formu vyučovania.

Niektorí členovia izraelskej vlády však vystúpili proti očkovanie na školách. Ministerka školstva Jifat Saša-Bitonová napríklad v júli uviedla, že deti by mohli cítiť nátlak v súvislosti s tým, aby sa dali zaočkovať. V pondelok však plán otvárania škôl privítala.

Izrael v poslednej dobe eviduje nárast nových prípadov nákazy koronavírusom, pripomína AFP. Izraelské ministerstvo zdravotníctva v pondelok hlásilo 5383 nových prípadov nákazy, napísala agentúra DPA.

Nová vlna pandémie prinútila izraelskú vládu zaviesť nové protipandemické opatrenia, ktoré zahŕňajú napríklad aj podávanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny. Tú začali ponúkať najskôr občanom starším ako 60 rokov.

Táto veková hranica sa postupne znižuje a od nedele (22. augusta) sa treťou dávkou môžu nechať zaočkovať už aj ľudia vo veku 40 a viac rokov, uvádza agentúra Reuters.