Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci v Predjordánsku smrteľne postrelili Palestínčana

Na archívnej snímke osada v Predjordánsku, v blízkosti izraelského Jeruzalemu. Foto: TASR/AP

Palestínske zdroje tvrdia, že obeťou incidentu sa stal inštalatér vracajúci sa domov z práce.

Ramalláh 28. júla (TASR) - Pri streľbe izraelských bezpečnostných zložiek na okupovanom západnom brehu rieky Jordán bol v utorok smrteľne zranený 41-ročný Palestínčan.

V noci na stredu o tom informovala agentúra AFP, ktorá pripomenula, že táto oblasť - Predjordánsko - je už niekoľko týždňov častým dejiskom potýčok medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a palestínskymi demonštrantmi.

V čase tohto incidentu sa však v danej oblasti neodohrávali žiadne potýčky medzi Palestínčanmi a príslušníkmi izraelských bezpečnostných síl.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelskú armádu uviedla, že k smrteľnému postreleniu Palestínčana došlo po tom, ako sa priblížil s vojakom izraelskej armády držiac v ruke železnú tyč.

Podľa hovorcu izraelskej armády vojaci najprv vypálili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Palestínčan však v reakcii údajne ešte zrýchlil pohyb smerom k izraelským vojakom.

Palestínske zdroje tvrdia, že obeťou incidentu sa stal inštalatér vracajúci sa domov z práce.

Izrael obsadil západný breh Jordánu vo vojne v roku 1967. Palestínčania považujú túto oblasť ako základ svojho budúceho nezávislého štátu. Väčšina medzinárodného spoločenstva označuje židovské osady vybudované v tejto oblasti za nelegálne a za prekážku nastolenia mieru na Blízkom východe.