Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci v Predjordánsku zastrelili troch Palestínčanov

Dvaja izraelskí vojaci kráčajú okolo delostreleckej jednotky na hranici Izraela s pásmom Gazy, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zabitie troch Palestínčanov potvrdilo aj palestínske ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy.

Jeruzalem 8. februára (TASR) - Príslušníci izraelských bezpečnostných síl usmrtili v utorok v meste Nábulus v Predjordánsku troch palestínskych militantov, ktorí boli podľa Izraela zodpovední za nedávne strelecké útoky na izraelských vojakov a civilistov. Informovala o tom agentúra AP.

Izraelská tajná služba Šin Bet uviedla, že trojica Palestínčanov sa nachádzala vo vozidle a zahynula pri prestrelke s bezpečnostnými silami. Pri operácii neboli zabití ani zranení žiadni Izraelčania, dodala Šin Bet.

Zabitie troch Palestínčanov potvrdilo aj palestínske ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy.

V posledných týždňoch došlo na Izraelom okupovanom západnom brehu rieky Jordán k niekoľkým útokom nožom a streľbe zo strany Palestínčanov. V decembri bol pri prestrelke zabitý izraelský osadník.

Na západnom brehu Jordánu – v Predjordánsku – žije asi 2,8 milióna Palestínčanov a v tamojších opevnených komunitách viac ako 400.000 izraelských osadníkov. Palestínski Arabi považujú túto oblasť za súčasť svojho budúceho štátu, zatiaľ čo izraelská vláda – vrátane premiéra Naftaliho Bennetta – pokladá Západný breh za nerozlučne spätý s biblickými a historickými tradíciami židovského ľudu.