Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Izraelskí vojaci zastrelili Palestínčana, ktorý hádzal kamene

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V oblasti Predjordánska dochádza k častým stretom medzi palestínskymi Arabmi a príslušníkmi izraelskej armády.

Jeruzalem 23. marca (TASR) - Izraelské jednotky zastrelili v Predjordánsku v pondelok skoro ráno Palestínčana, ktorý hádzal kamene na izraelských vojakov. S odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva a izraelské ozbrojené sily o tom informovala agentúra AP.

Podľa armády židovského štátu 32-ročný muž spoločne s ďalšími podozrivými hádzal kamene na izraelské autá prechádzajúce po diaľnici neďaleko mesta Kalkílija v Predjordánsku. Vojaci na výtržníkov začali strieľať. Jeden z podozrivých bol zastrelený a ďalší so zraneniami utiekol.

V oblasti Predjordánska dochádza k častým stretom medzi palestínskymi Arabmi a príslušníkmi izraelskej armády. AP však upozorňuje, že po vypuknutí pandémie koronavírusu sa takéto incidenty dejú teraz už iba zriedkavo.

Po tom, ako v Izraeli koronavírus potvrdili 1200 ľuďom, sa tamojší verejný život prakticky zastavil. V dôsledku COVID-19 zomrel jeden človek a 57 ďalších je vo vážnom stave.

V Predjordánsku potvrdili 57 prípadov, väčšinu v nich v pútnickom Betleheme. V pásme Gazy evidujú dva prípady - ide o ľudí, ktorí sa vrátili z Pakistanu. Palestínske úrady nariadili zákaz vychádzania.

V Predjordánsku, ktoré Izrael obsadil vo vojne v roku 1967, žijú státisíce židovských osadníkov. Palestínski Arabi si toto územie na pravom brehu rieky Jordán nárokujú ako súčasť svojho budúceho štátu.