Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izraelský a poľský prezident blahoželali 101-ročnej hrdinke

Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Izraelský prezident Reuven Rivlin a poľský prezident Andrzej Duda v listoch oslávenkyni Anne Kožmiňskej vyjadrili uznanie za jej odvahu, keď riskovala vlastný život, aby pomohla židom.

Varšava 22. mája (TASR) - Prezidenti Izraela a Poľska poslali narodeninové blahoželania 101-ročnej Poľke, ktorá je považovaná za najstaršiu žijúcu držiteľku ocenenia Spravodliví medzi národmi. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Izraelský prezident Reuven Rivlin a poľský prezident Andrzej Duda v listoch oslávenkyni Anne Kožmiňskej vyjadrili uznanie za jej odvahu, keď riskovala vlastný život, aby pomohla židom počas okupácie Poľska nacistickým Nemeckom počas druhej svetovej vojny.

Oba listy jej doručil v deň jej narodenín - v piatok - hlavný poľský rabín Michael Schudrich a neter chlapca, na ktorého záchrane sa Kožmiňská podieľala.

Anna Kožmiňská spolu so svojou nevlastnou matkou Mariou sa ujali osemročného Abrahama Jabloňského, ktorému sa podarilo uniknúť z geta v Čenstochovej, a v rokoch 1943 - 45 mu poskytovali útočisko. Pomohli aj pri záchrane ďalších troch židov.

Jabloňski po vojne emigroval do Izraela, kde hovoril o ľudskosti a odvahe oboch žien. Po 47 rokoch sa vo Varšave stretol s Annou Kožmiňskou a požiadal ju, aby si spísala svoje spomienky na vojnu.

Kožmiňskej a jej nevlastnej matke ocenenie Spravodliví medzi národmi udelili vo februári 1991, uvádza internetový server wiadomosci.wp.pl.

Titul Spravodliví medzi národmi je každoročným ocenením, vyjadrujúcim úctu a obdiv veľkýmm činom obyčajných ľudí, ktorí riskovali vlastný život pri záchrane prenasledovaných židovských spoluobčanov. Je prejavom vďaky židovského národa ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu židov. Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých bola založená v roku 1963 pri pamätníku Jad va-šem a je vedená izraelským Najvyšším súdom.