Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Izraelský analytický inštitút:Reforma justície ohrozí bezpečnosť štátu

Na snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Pravicová a radikálne nábožensky orientovaná vláda premiéra Benjamina Netanjahua chce čo najrýchlejšie zaviesť zásadné reformy justície. Vláda bude mať napríklad väčší vplyv na vymenovanie sudcov.

Tel Aviv 21. marca (TASR) - Izraelský Inštitút pre národnobezpečnostné štúdie (INSS) v utorok neobvykle ostrými slovami varoval pred katastrofálnymi následkami pre bezpečnosť štátu, ak v parlamente prejde justičná reforma. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Inštitút so sídlom v Tel Avive v "strategickom varovaní" uviedol: "Zmeny v justícii v ich súčasnej podobe vážne poškodia fungovanie izraelských obranných síl, znížia schopnosť Izraela poradiť si s nepriateľmi, ohrozia vzťahy s USA a potopia ekonomiku."

Pravicová a radikálne nábožensky orientovaná vláda premiéra Benjamina Netanjahua chce čo najrýchlejšie zaviesť zásadné reformy justície. Vláda bude mať napríklad väčší vplyv na vymenovanie sudcov.

V Izraeli sú už celé mesiace masové protesty proti plánovanej reforme justície. Pribúdajú tiež varovania pred krízou v štáte.

INSS vo varovaní napísal, že národná bezpečnosť je vážne ohrozená zvonku. Navyše, vzťahy s najdôležitejším spojencom Izraela, s USA, sa zhoršili a veľké riziko predstavuje aj celosvetová ekonomické kríza.

"Zároveň sa izraelská spoločnosť nachádza uprostred nevídaného vnútorného konfliktu prameniaceho z navrhovanej justičnej reformy, ktorá zosilňuje tieto hrozby a oslabuje našu schopnosť riešiť ich."

Inštitút preto vyzval na okamžité zastavenie týchto plánov. "Čoskoro budeme oslavovať 75. výročie založenia štátu Izrael a neskôr si budeme pripomínať 50. výročie jomkipurskej vojny," dodal INSS vo vyhlásení.

Vojna z roku 1973 je "tvrdou pripomienkou, že existencia štátu Izrael nesmie byť už nikdy viac ohrozená", uviedol inštitút.