Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael a Hamas súhlasili so zastavením paľby

alestínčania sedia pred ich zničeným domom po izraelskom leteckom útoku na utečenecký tábor Džabalíja na severe pásma Gazy 20. mája 2021. Foto: TASR/AP

Situácia na hraniciach medzi Izraelom a palestínskou enklávou sa prudko vyhrotila začiatkom mája.

Jeruzalem 20. mája (TASR) - Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil zastavenie paľby v najnovšom konflikte s radikálmi z palestínskeho pásma Gazy. Informovali o tom izraelské médiá.

Úrad predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua potvrdil, že bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze.

Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s "prijatím egyptskej iniciatívy" a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Táto dohoda "nadobudne platnosť v hodinu, ktorá bude stanovená neskôr".

Vo vyhlásení sa ďalej píše, že predstavitelia rezortu obrany na zasadnutí bezpečnostného kabinetu prezentovali prítomným ministrom úspechy Izraela v operácii Strážca hradieb, pričom niektoré z nich označili za "bezprecedentné".

Izraelské televízie medzičasom informovali, že Izrael zastaví paľbu v piatok o 02.00 h miestneho času (01.00 h SELČ).

Podľa agentúry Reuters hovorca hnutia Hamas potvrdil uzavretie prímerie a uviedol, že bude "vzájomné a simultánne". Potvrdil, že Izrael a Hamas prestanú s cezhraničnou paľbou v piatok od 01.00 h SELČ.

Podľa arabských médií v čase, keď obe strany oznamovali svoj súhlas s prímerím, ich jednotky pokračovali vo vzájomnom ostreľovaní raketami.

Izraelský bezpečnostný kabinet zvolal na štvrtok večer premiér Benjamin Netanjahu. Izraelské médiá už vopred avizovali, že okrem vyhodnotenia operácie izraelskej armády proti radikálom v pásme Gazy bude rokovanie venované aj možnosti vyhlásenia jednostranného prímeria.

Izraelský minister obrany Benny Ganc pritom aj počas štvrtka opakoval, že je pripravený rozšíriť vojenské ťaženie proti radikálom z Hamasu, ktorý vládne v pásme Gazy.

Situácia na hraniciach medzi Izraelom a palestínskou enklávou sa prudko vyhrotila začiatkom mája. Zrážky medzi palestínskymi moslimami a izraelskou políciou, ktoré vypukli v súvislosti s hrozbou vysťahovania niekoľkých palestínskych rodín z predmestia Šajch Džarrá vo východnom Jeruzaleme, prerástli do vojenského konfliktu.

Od 10. mája vystrelili radikáli z pásma Gazy na Izrael 4340 rakiet, pričom vyše 640 dopadlo ešte na územie palestínskej enklávy. Izraelský mobilný systém protiraketovej obrany Železná kupola zachytil asi 90 percent týchto rakiet.

Podľa najnovších informácií bolo v Izraeli zabitých 12 ľudí, viac ako 50 utrpelo ťažké zranenia.

Počet Palestínčanov zabitých pri odvetných izraelských náletoch a ostreľovaní dosiahol 233, vrátane 65 maloletých. Zranených bolo asi 1900 ľudí.