Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister Ben Gvir opäť zavítal do areálu mešity al-Aksá

Na archívnej snímke z 19. marca 2023 izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir. Foto: TASR/AP

Komplex al-Aksá sa nachádza na Chrámovej hore vo východnom Jeruzaleme.

Jeruzalem 22. mája (TASR) - Krajne pravicový minister izraelskej vlády Itamar Ben Gvir v stredu zavítal do areálu mešity al-Aksá v Jeruzaleme a podľa agentúry AP vyhlásil, že toto sporné posvätné miesto patrí jedine štátu Izrael.

Komplex al-Aksá sa nachádza na Chrámovej hore vo východnom Jeruzaleme. Toto miesto je uctievané židmi i moslimami a nároky týchto komunít naň viedli v minulosti k násilnostiam. Izrael umožňuje židovským veriacim tento areál navštevovať, ale nesmú sa tam modliť. Ben Gvirova návšteva bude pravdepodobne vnímaná ako provokácia.

Ben-Gvir uviedol, že jeho návšteva bola reakciou na rozhodnutie troch európskych krajín - Írsko, Nórsko a Španielsko - jednostranne uznať nezávislý palestínsky štát. "Nedovolíme dokonca ani vyhlásenie o palestínskom štáte," upozornil izraelský minister pre vnútornú bezpečnosť.

Írsko, Nórsko a Španielsko v stredu oznámili zámer uznať Palestínu ako štát. Oficiálne sa tak stane 28. mája. V reakcii na toto oznámenie Izrael nariadil svojim veľvyslancom v Nórsku a Írsku, aby sa vrátili do vlasti na konzultácie.