Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister obrany Ehud Barak odchádza z politiky

Ehud Barak Foto: TASR/AP

V Izraeli sa predčasné parlamentné voľby budú konať 22. januára 2013.

Jeruzalem 26. novembra (TASR) - Izraelský minister obrany Ehud Barak dnes oznámil, že odchádza z politiky. V januárových voľbách už 70-ročný expremiér nebude kandidovať, na čele svojho rezortu však zostane, pokým nevznikne nová vláda.

Prekvapivé oznámenie prišlo v čase, keď prieskumy ukazujú, že Barakova strana Nezávislosť (Acma'ut) získava na popularite po nedávnej izraelskej ofenzíve v pásme Gazy.

Barak mal v izraelskej vláde najviac umierňujúci vplyv na premiéra Benjamina Netanjahua, politického "jastraba", ktorý by si po voľbách 22. januára mal udržať svoj post. Často bol jeho neoficiálnym vyslancom pre urovnanie sporov s Washingtonom, no tiež považovaný za kľúčového aktéra v prísnom postoji Izraeli k iránskemu jadrovému programu, uvádzajú svetové tlačové agentúry.

"Rozhodol som sa odísť z politického života a nekandidovať do budúceho Knesetu... Ukončím svoje funkčné obdobie ministra obrany, len čo bude vytvorená budúca vláda, asi za tri mesiace," povedal Barak novinárom.

"Mám pocit, že som vyčerpal svoje politické aktivity, ktoré nikdy neboli mojou vášňou... Krajine môžem slúžiť mnohými spôsobmi, nielen v politike," dodal s tým, že ho k rozhodnutiu ukončiť politickú kariéru viedlo sčasti želanie tráviť viac času s rodinou.

Barak je ministrom obrany od roku 2007. Začiatkom 90. rokov pôsobil ako náčelník generálneho štábu, následne ako minister zahraničných vecí a neskôr predseda vlády (1999-2001).