Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister obrany nariadil vznik tímu ohľadom ďalšej anexie

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovu iniciatívu podporil a vyjadril pripravenosť na okamžité začatie mierových rozhovorov.

Jeruzalem 29. januára (TASR) - Izraelský minister obrany Naftali Benet v stredu oznámil vytvorenie špeciálneho tímu, ktorý bude mať za úlohu pripraviť anexiu židovských osád na pravom brehu Jordánu, údolie rieky Jordán a oblasť okolo Mŕtveho mora.

Toto Benetovo rozhodnutie nasledovalo po tom, ako americký prezident Donald Trump zverejnil plán svojej administratívy na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Benet vyzval úradujúcu izraelskú vládu, aby začala začleňovať časti Západného brehu (Predjordánska) okamžite, ešte pred predčasnými parlamentnými voľbami vypísanými v Izraeli na 2. marca.

Minister obrany prišiel s touto iniciatívou napriek rozporu so všeobecne akceptovaným právnym názorom, že dočasné vlády by nemali robiť také dramatické politické kroky, napísal denník The Times of Israel.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na stredu vyhlásil, že v nedeľu na pravidelnom zasadnutí svojej vlády predloží ministrom na schválenie návrh na anektovanie židovských osád v Predjordánsku a údolia rieky Jordán.

Minister cestovného ruchu Jariv Levin však v stredu v rozhovore pre izraelský rozhlas vyhlásil, že hlasovanie kabinetu o anexii by v nedeľu nebolo technicky uskutočniteľné z dôvodu rôznych príprav vrátane predloženia príslušného návrhu generálnemu prokurátorovi Avichajovi Mandelblitovi, ktorý potrebuje čas na posúdenie celej záležitosti.

Kľúčové body tzv. dohody storočia - plán mierového urovnania palestínsko-izraelského konfliktu - predstavil prezident Trump v utorok vo Washingtone.

Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela. Trump však zároveň povedal, že východný Jeruzalem má potenciál stať sa hlavným mestom palestínskeho štátu.

V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky.

Netanjahu, ktorý bol pri prezentácii Trumpovho projektu, podľa tlačovej agentúry AFP vyhlásil, že USA uznajú izraelské osady na západnom brehu Jordánu ako súčasť Izraela. Ten by si mal zároveň zachovať suverenitu nad údolím Jordánu. Palestínski utečenci nebudú mať právo vrátiť sa do Izraela.

Netanjahu dodal, že je otvorený rokovaniam s predstaviteľmi palestínskej autonómie.

Aby palestínsky štát vznikol, musia však Palestínčania najskôr uznať Izrael ako židovský štát.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovu iniciatívu podporil a vyjadril pripravenosť na okamžité začatie mierových rozhovorov.