Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izraelský minister sa rozprával s palestínskym prezidentom o ramadáne

Benny Ganc, archívna foto. Foto: TASR/AP

Ramadán musí byť mesiacom mieru a pokoja, a nie obdobím poznačeným terorizmom, povedal podľa vyhlásenia Ganc Abbásovi a myslel tým smrtiace útoky v Izraeli.

Jeruzalem 6. apríla (TASR) - Izraelský minister obrany Benny Ganc sa v utorok telefonicky rozprával s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom pri príležitosti moslimského posvätného mesiaca ramadán. Informoval o tom Gancov úrad, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Minister Ganc zaželal predsedovi Palestínskej samosprávy Abbásovi a palestínskemu ľudu požehnaný mesiac ramadán," uvádza sa vo vyhlásení úradu.

"Ramadán musí byť mesiacom mieru a pokoja, a nie obdobím poznačeným terorizmom," povedal podľa vyhlásenia Ganc Abbásovi a myslel tým smrtiace útoky v Izraeli.

Vlani vypukli počas ramadánu potýčky medzi izraelskými silami a Palestínčanmi, ktorí prišli na návštevu komplexu mešity al-Aksá v okupovanom východnom Jeruzaleme, čo viedlo až k 11-dňovému ničivému konfliktu medzi Izraelom a islamským hnutím Hamas vládnucim v pásme Gazy.

"Izrael je pripravený rozšíriť civilné opatrenia počas mesiaca ramadán aj po ňom, v závislosti od bezpečnostnej situácie," dodal Ganc. V jeho vyhlásení neboli podrobnosti o opatreniach, ktoré sa dotknú Palestínčanov.

Na snímke moslim si číta Korán počas prvého dňa pôstneho mesiaca ramadán v mešite v pakistanskom Pešávare 3. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Takisto vyjadril Abbásovi "uznanie" za jeho reakciu na útok v meste Bnej Brak blízko metropoly Tel Aviv z minulého mesiaca.

Palestínsky prezident vtedy vydal zriedkavé odsúdenie útoku z 29. marca, pri ktorom jeden Palestínčan spustil paľbu na okoloidúcich ľudí a zabil päť z nich. Abbás vyhlásil, že takéto vraždy "len povedú k ďalšiemu zhoršeniu situácie, pritom sa všetci tak snažíme o stabilitu".

Pri útokoch v Izraeli bolo od 22. marca zabitých celkovo 11 ľudí; niektoré z nich podnikli útočníci napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát alebo ňou boli inšpirovaní.

Za to isté obdobie bolo podľa AFP zabitých aj osem Palestínčanov, vrátane dvoch útočníkov pri protiizraelských útokoch a šiestich ľudí, ktorí podľa Izraelčanov podnikli útoky alebo sa ich chystali podniknúť.

Pre sunnitov v Iraku, Libanone a vo väčšine krajín Blízkeho východu, ako aj v Európe sa moslimský pôstny mesiac ramadán začal v sobotu 2. apríla. Moslimovia hlásiaci sa k šiitskej vetve islamu začali ramadán v nedeľu 3. apríla.

Začiatok a koniec ramadánu, ktorý je venovaný modlitbám a dobročinnosti, súvisí s prvým pozorovaním Mesiaca po nove v danej lokalite.