Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izraelský najvyšší súd pozastavil vysťahovanie palestínskych rodín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael obsadil východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr ho anektoval.

Jeruzalem 1. marca (TASR) - Izraelský najvyšší súd v utorok pozastavil vysťahovanie štyroch palestínskych rodín z jeruzalemskej štvrte Šajch Džarrá, ktorá sa stáva dejiskom opakovaných sporov medzi Izraelom a palestínskym obyvateľstvom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Týmto rodinám bude podľa súdu priznaný štatút chránených nájomníkov a židovským osadníkom budú platiť symbolické ročné nájomné 2400 šekelov (približne 663 eur) dovtedy, kým úrady nerozhodnú o právach na pozemky.

Tieto palestínske rodiny sa usilovali vymôcť si právo odvolať sa voči rozhodnutiu súdu nižšej inštancie. Ten rozhodol, že ich domy patria Izraelčanom.

Kauza vyvolala v máji 2021 násilné protesty Palestínčanov a viedla k ozbrojenému konfliktu medzi Izraelom a radikálmi z palestínskeho pásma Gazy, pripomína AFP.

Najvyšší súd štyrom rodinám v utorok 1. marca 2022 povolil odvolať sa. Izraelské združenie Ir Amim, ktoré monitoruje vývoj židovských osád v Jeruzaleme, však uviedlo, že ide len o dočasné rozhodnutie. Súd podľa Ir Anim vysťahovanie pozastavil dovtedy, kým úrady nerozhodnú o vlastníctve pozemkov.

Izrael obsadil východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr ho anektoval. Ide o krok, ktorý medzinárodné spoločenstvo neuznalo. Napätie v oblasti sa zvyšuje v dôsledku toho, že od anexie sa do tejto oblasti presťahovalo viac ako 200.000 židovských osadníkov. Palestínčania pritom východný Jeruzalem označujú za hlavné mesto svojho svojho budúceho štátu.